Nieuws

BDO: verordening onafhankelijkheid loopt internationaal uit de pas

De NBA-conceptverordening inzake onafhankelijkheid (ViO) houdt te weinig rekening met de diversiteit van ondernemingen in Nederland en wijkt te veel af van internationale regelgeving. Dat stelt BDO in reactie op de conceptverordening.

Reactie van BDO:

Reactie BDO op NBA-verordening Onafhankelijkheid

Internationaal uit de pas en te weinig oog voor diversiteit nederlandse ondernemingen

Op 4 juli jl. publiceerde de beroepsorganisatie NBA de conceptverordening inzake onafhankelijkheid (ViO), een aanscherping van de huidige 'nadere voorschriften' omtrent onafhankelijkheid van accountant. Vandaag sluit de termijn waarbinnen accountantskantoren en andere betrokken op deze verordeningen mochten reageren. Hieronder schetsen we op hoofdlijnen de reactie van BDO op de ViO.

De ViO beoogt het vertrouwen in de beroepsgroep te herstellen. BDO, met meer dan 330 RA- en AA-leden, staat volledig achter die doelstelling. Ook wij accepteren het niet dat er vraagtekens bij onze rol en onafhankelijkheid worden gezet. Sterker nog: wij accepteren dit juíst niet want we zijn trots op ons vak en werken dagelijks met passie voor onze opdrachtgevers én andere gebruikers van onze diensten. Uit dezelfde passie komt ook onze reactie op de conceptverordening voort. Wat ons betreft houdt de ViO te weinig rekening met de diversiteit van ondernemingen in Nederland en wijkt het te veel van af van Internationale regelgeving.

Internationaliserende samenleving vraagt om uniforme regels

In de Code of Ethics van de International Federation of Accountants (IFAC) wordt de onafhankelijkheid van de controlerend accountant geregeld. Als IFAC-lid heeft de NBA deze Code of Ethics ook als uitgangspunt genomen. Echter, de NBA gaat verder dan die Code door in de ViO verbodsbepalingen op te nemen die specifieke Nederlandse toevoegingen zijn. BDO vindt dit zeer ongewenst want het werkt rechtsonzekerheid van accountants en gebruikers in de hand. Het lijkt ons evident dat er, in een internationaliserende samenleving, eerder sprake moet zijn van het streven naar uniforme regelgeving dan van het creëren van een Nederlandse uitzonderingspositie.  

Diversiteit Nederlandse ondernemingen

In de ViO wordt onderscheid gemaakt in regels die gelden voor accountants van beursfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen (de organisaties van openbaar belang of OOB's) en regels voor niet-OOB's. Daarbij worden alle niet-OOB's op één hoop gegooid. Wat ons betreft is er daardoor onvoldoende onderscheid in het type onderneming. Met name bij familiebedrijven en in het mkb kunnen de striktere onafhankelijkheidsregels tot ongewenste lastenverzwaring leiden omdat samenloop van dienstverlening onnodig aan banden wordt gelegd. De nieuwe regels zouden bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een mkb-onderneming zijn accountantskantoor niet altijd meer om fiscaal advies mag vragen maar hiervoor een derde moet inhuren. Dit gaat ons inziens te ver en is ongewenst. Te ver omdat een dergelijke maatregel voor het mkb niet noodzakelijk en niet-proportioneel is. Ongewenst omdat de ondernemer, zeker in dit tijdsgewricht, veel baat heeft bij het advies dat zijn goed ingevoerde maar nog steeds onafhankelijke accountant sneller en dus goedkoper zal kunnen geven. BDO pleit er in zijn reactie voor dat de NBA oog krijgt voor de diversiteit van het Nederlands ondernemerslandschap.  

(Sport)sponsoring: een zakelijke overeenkomst

Bij de publicatie van de ViO in juli werd publiekelijk en in de media vooral gediscussieerd over het in de ViO opgenomen verbod op controledienstverlening bij een organisatie waarmee ook een sponsorrelatie is aangegaan. Bij (sport)sponsoring is de kostprijs van een sponsorpakket veelal gebaseerd op de te verwachten mediawaarde. Er worden geen bedragen 'om niet' ter beschikking gesteld: het betreft een zakelijke overeenkomst die voor beide partijen evenveel waarde heeft. In plaats van een verbod pleit BDO voor (meer) transparantie: zet het bedrag van de controlevergoeding en de sponsorovereenkomst transparant in de jaarrekening.

Vervolg consultatie

Het Adviescollege voor Beroepsreglementering van de NBA verwerkt alle binnengekomen reacties waarop in oktober de formele, bij wet verplichte, consultatieperiode van de verordeningen volgt. De uiteindelijke besluitvorming is gepland op de ledenvergadering van 16 december as.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.