Nieuws

Stijging aantal bv's vooral toe te schrijven aan bv's met beheeractiviteiten

Sinds de invoering van het nieuwe bv-recht per 1 oktober 2012 is er een significante stijging zichtbaar van het aantal nieuwe inschrijvingen met de rechtsvorm bv.

In de periode oktober 2012 tot en met mei 2013 werden 45.319  bv's ingeschreven in het Handelsregister, dat is 46% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK).

De stijging kan vooral worden toegeschreven aan bv's met zogenaamde 'beheeractiviteiten' en slechts in beperkte mate door inschrijvingen van  ondernemingsactiviteiten in de meer traditionele zin van het woord.

Bv's met de activiteit 'financiële holding' en 'beleggingsinstelling' steken er met kop en schouder boven uit. Deze laten vanaf oktober 2012 zelfs meer dan een verdubbeling zien. Onder die laatste vallen bijvoorbeeld ook stamrecht- en pensioen-bv's. Een mogelijke verklaring is volgens de KvK dat er vanwege de economische situatie (ontslagvergoedingen) meer stamrecht-bv's worden opgericht.

Het doel van de wet was om de rechtsvorm bv aantrekkelijker en voor meer ondernemers bereikbaar te maken. Nu bijna een jaar later, blijkt dat nog niet veel meer (startende) ondernemers voor de rechtsvorm bv kiezen. Ook in het aantal 'voortzettingen' (zoals eenmanszaken die worden omzet in een bv) zijn geen grote wijzigingen zichtbaar.

De rechtsvormen eenmanszaak en vof bieden de meeste (startende) ondernemers meer fiscaal voordeel. "Dat kan komende jaren anders worden", aldus de KvK. Het kabinet heeft plannen om het fiscaal voordeel van eenmanszaken en vof 's  (waaronder de ondernemersaftrek) te beperken.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.