Nieuws

Herziene standaard voor samenstellen

Het NBA-bestuur heeft op 7 oktober aangegeven voornemens te zijn de herziene standaard voor samenstellingsopdrachten op te nemen in de NV COS 2015. Bij de standaard hoort een nieuwe voorbeeldtekst voor de samenstellingsverklaring.

De herziene Standaard 4410 gaat in op 1 januari 2016 waarbij eerdere toepassing wordt aanbevolen.

De consultatie van Standaard 4410 heeft in het najaar 2013 plaatsgevonden. De reacties gaven aanleiding om nog eens goed te kijken naar de rapportage van de accountant over zijn opdracht. Dit heeft er toe geleid dat het bestuursbesluit over de standaard langer op zich heeft laten wachten dan oorspronkelijk voorzien.

Samenstellingsverklaring

Uit de consultatie kwam het verzoek om de toegevoegde waarde van de accountant in de samenstellingsverklaring beter te laten zien. De nieuwe voorbeeldtekst omschrijft in positieve woorden wat samenstellen inhoudt. Daarmee kan de negatieve passage vervallen die zich richt op wat samenstellen niet is ('Wij hebben geen controle- of beoordelingswerkzaamheden uitgevoerd...'). Deze passage kan wel facultatief gebruikt worden. De vereiste in de herziene Standaard 4410 over de samenstellingsverklaring is hierop aangepast.

Overige wijzigingen

De overige reacties uit de consultatie hebben geleid tot verduidelijkingen in de inleiding en de toelichtende paragrafen van de definitieve standaard.

De herziene standaard is qua vereisten inhoudelijk vergelijkbaar met de huidige standaard en uitleg daarover in Leidraad 14. Nieuw is dat de overeenstemming over de opdrachtvoorwaarden nu moet worden vastgelegd in een schriftelijke opdrachtbevestiging of een andere schriftelijke overeenkomst. Een best practice die veel accountants toch al toepasten en nu dus verplicht is.

Vooral anders is de opbouw: er is gekozen voor het clarity-formaat waarbij vereisten en toelichting uit elkaar zijn getrokken. Ook is er aandacht voor de ethische en kwaliteitsregels met betrekking tot de opdracht. Daarmee is een zelfstandig leesbare standaard geworden, die recht doet aan een belangrijk product van de accountant. Eén standaard die duidelijk maakt wat er van een accountant verwacht mag worden bij een opdracht en waar hij ook op getoetst kan worden. 

Ingangsdatum

De herziene standaard is van toepassing op samenstellingsopdrachten waarbij de samenstellingsverklaring wordt afgegeven na 1 januari 2016. Het wordt van harte aanbevolen om de standaard vrijwillig eerder toe te passen. Dan moet de hele standaard worden gebruikt. Bij eerdere vrijwillige toepassing geldt wel een vrijstelling voor de gewijzigde vereiste voor de opdrachtbevestiging: een schriftelijke opdrachtbevestiging is aanbevolen maar nog niet verplicht.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Het Ledengroepbestuur Openbaar Accountants (LOA) is van plan om de komende periode diverse voorlichtingsbijeenkomsten te houden over de herziene Standaard 4410 en andere non-assurance opdrachten.

» Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.