Nieuws

NBA-handreiking 'Accountant en corporate governance informatie' opnieuw ter consultatie

De NBA heeft de NBA-handreiking 'Accountant en corporate governance informatie' opnieuw ter consultatie voorgelegd.

Een eerdere versie van de concepthandreiking is eind 2013 ter consultatie voorgelegd. Hierin stond dat de accountant additionele werkzaamheden kan verrichten met betrekking tot de corporate governance-informatie in het jaarverslag. Namelijk het toetsen van een aantal specifieke best practice-bepalingen uit de Nederlandse corporate governance code (de Code). De consultatiereacties liepen sterk uiteen. Met name accountantskantoren vonden dat hiervoor een aparte opdracht nodig was.

» Download de Concept handreiking 'Accountant en corporate governance informatie'

Aangepaste inhoud

De concepthandreiking is aangepast en nu deels anders van opzet. Hoofdstuk 4 is gewijzigd. Vanuit de jaarrekeningcontrole toetst de accountant al een aantal best practice-bepalingen. Deze consistentietoets krijgt nu de nadruk. Hiervoor hoeft de accountant geen of slechts beperkte additionele werkzaamheden te verrichten.

In de nieuwe bijlage 3 is staat een overzicht van de consistentietoets jaarrekeningcontrole en best practice-bepalingen. Dit overzicht geeft aan welke werkzaamheden de accountant verricht op de naleving van de genoemde best practice-bepalingen.

Werkgroep Toekomst Accountantsberoep

Recentelijk zijn de plannen van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep gepubliceerd. Hierin pleit de werkgroep voor een beoordelingsopdracht bij het jaarverslag. De implementatie van dit idee moet nog plaatsvinden in overleg met andere belanghebbenden. De NBA vindt het belangrijk om de handreiking nu toch reeds uit te brengen. Zo kunnen stakeholders zien wat zij nu al mogen verwachten van de accountant met betrekking tot de corporate governance-informatie in het jaarverslag en de best practice-bepalingen.

Reageren

U kunt op de aangepaste concepthandreiking reageren tot en met 28 november 2014. Mail uw reactie naar consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl. Met het sturen van uw reactie geeft u de NBA toestemming voor plaatsing op de website, tenzij u expliciet aangeeft dat de NBA uw reactie niet op de website mag plaatsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.