Nieuws

'Concepthandreiking controle governance te beperkt'

Eumedion betreurt dat de voorgenomen NBA-handreiking over extra accountantswerkzaamheden rond corporate governance "is afgezwakt".

De voorgenomen NBA-handreiking  'Accountant en corporate governance-informatie' ligt tot en met morgen ter consultatie voor. In de vandaag gepubliceerde reactie van Eumedion schrijft de belangenorganisatie van institutionele beleggers de nu voorgestelde werkzaamheden "te beperkt" te vinden.

In de handreiking is opgenomen in welke mate en hoe best practice-bepalingen uit de Nederlandse Corporate Governance Code getoetst moeten worden door de controlerend accountant. Eumedion stelt dat er bij accountantskantoren "blijkbaar nog steeds koudwatervrees is om de corporate governance-verklaring van beursvennootschappen te onderzoeken op consistentie met andere, bij de externe accountant bekende, publieke dan wel niet-publieke informatiebronnen."

Volgens Eumedion had het de NBA gesierd een 'progressievere' concepthandreiking te publiceren, onder meer gezien de door de werkgroep Toekomst Accountantsberoep voorgestelde maatregelen op dit terrein.

Het is de tweede keer dat deze handreiking in concept ter consultatie wordt voorgelegd. Op een eerdere versie kwamen dermate uiteenlopende reacties dat de tekst nu op diverse punten is aangepast.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.