Nieuws

Veel vragen over 'onaangename' EU-naheffing

Nederland moet een flinke naheffing van 642 miljoen betalen aan de Europese Unie. Premier Mark Rutte spreekt van "een onaangename verrassing" die "heel veel vragen oproept".

De Europese Commissie heeft vragen over de nabetaling vrijdag niet kunnen wegnemen, aldus de premier na de Europese top in Brussel. Vrijwel de gehele oppositie in de Tweede Kamer wil uitleg van het kabinet.

Volgens de Europese Commissie zijn cijfers over de omvang van de Europese economieën uit de periode van 1995 tot 2013 gecorrigeerd. Het zijn cijfers die de Europese Commissie gebruikt om de jaarlijkse afdrachten van de EU-lidstaten aan de unie te berekenen. Nederlanders, Italianen en Britten bijvoorbeeld blijken in die 18 jaar meer inkomsten te hebben gehad dan ze eerder hadden opgegeven. De Duitsers en Fransen krijgen juist honderden miljoenen terug.

De herberekeningen zijn volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gebruikelijk, maar doorgaans gaat het volgens hem om veel kleinere bedragen. Hij benadrukte nogmaals dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat. Hij gaf aan met een dergelijk bedrag ook geen rekening te hebben gehouden in de begroting.

De oppositiepartijen CDA, D66, SP, PVV, ChristenUnie, SGP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen voor dinsdag 12.00 uur duidelijkheid over de kwestie van Rutte en Dijsselbloem. De Kamerleden willen onder meer weten op welke berekeningen de naheffing is gebaseerd en of het kabinet op enig moment expliciet akkoord is gegaan met de berekening.

Ze willen ook weten of het kabinet de verzekering heeft gekregen dat er geen sprake zou zijn van een extra afdracht met terugwerkende kracht. Verder moet Rutte de partijen laten weten of hij juridische stappen tegen het voorstel wil nemen.

Op de EU-top, vrijdag in Brussel, werd de kwestie aangekaart door Nederland, Groot-Brittannië en andere landen die plotseling een extra rekening hebben ontvangen. De Europese leiders hebben volgens Rutte besloten dat de ministers van Financiën er met de Europese Commissie intensief naar gaan kijken. ,,Het moet tot op de bodem worden uitgezocht, stap voor stap. Het is heel complex.''

Zijn Britse collega David Cameron liet na afloop van de top weten dat Groot-Brittannië de Europese naheffing weigert te betalen. Voor de Britten gaat het om veel meer geld: 2,1 miljard euro.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.