Nieuws

Dijsselbloem: wettelijke maatregelen accountancy uiterlijk 17 juni 2016 van kracht

De aangekondigde wettelijke maatregelen rond het accountantsberoep treden uiterlijk 17 juni 2016 in werking. ‘Doorvertaling' van de hervormingsmaatregelen naar het mkb-segment ligt in handen van SRA en NBA.

Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in antwoord op eerder gestelde Kamervragen in aanloop naar het algemeen overleg over accountancy op 13 november.

Dijsselbloem schrijft onder meer dat hij, in aanvulling op de "veelomvattende en diepgaande" maatregelen in het rapport 'In het publiek belang', wettelijke maatregelen van belang vindt. Dit als extra waarborg dat de accountantsorganisaties de voorgestelde maatregelen zullen invoeren en om te zorgen dat bepaalde maatregelen - zoals de instelling van een raad van commissarissen - "zo uniform mogelijk" worden ingevoerd.

De minister wil de beoogde wettelijk maatregelen op 17 juni 2016 in werking laten treden, al "zal worden bezien in hoeverre een overgangsregime voor het instellen van een raad van commissarissen noodzakelijk is".

Raad van commissarissen

De raden van commissarissen bij oob-kantoren zullen moeten beschikken over alle bevoegdheden die noodzakelijk zijn voor hun het uitoefenen van hun taak, schrijft de minister, "te weten het houden van toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de accountantsorganisatie en het geven van (gevraagd en ongevraagd) advies aan het bestuur."

Bestuursleden van accountantsorganisaties moeten voldoende tijd vrijmaken voor hun taak, schrijft de minister verder. Daarom zal het verrichten van accountantscontroles naast hun bestuurstaken alleen mogelijk zijn na goedkeuring door de raad van commissarissen.

De raad van commissarissen moet onafhankelijk zijn. Accountants van de organisatie zelf mogen daarom niet als commissaris fungeren, met één uitzondering: Er mag één 'intern' lid zijn, mits deze persoon niet onder verantwoordelijkheid valt van het Nederlandse bestuur. Dit maakt het mogelijk om één commissaris te benoemen uit het buitenlandse netwerk.

De minister bevestigt nog eens dat hij de raad van commissarissen verplicht wil stellen op het niveau van de holding. De door de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs geuite bezwaren daartegen deelt hij "derhalve niet".

Toezicht op implementatie

Ten aanzien van de in het rapport 'In het publiek belang' voorgestelde maatregelen schrijft Dijsselbloem dat de AFM daarop gaat toezien en voor elke individuele accountantsorganisatie zal toetsen of de maatregelen snel geïmplementeerd worden en het beoogde effect hebben. "Mochten mij signalen bereiken dat de implementatie van het NBA-rapport niet met de gewenste urgentie en het gewenste tempo wordt doorgevoerd zal ik u daarover inlichten."

Op een vraag van de PvdA-fractie over implementatie van de (voor oob-kantoren geformuleerde) maatregelen  in het mkb-segment verwijst hij naar de SRA, die ongeveer 60 procent van de niet-oob-kantoren verenigt en heeft aangegeven dat zij de voorstellen omarmt en werkt aan een 'doorvertaling' van het rapport. "De overige accountantsorganisaties in het mkb-segment zijn aangesloten bij de NBA", schrijft de minister. "Voor deze organisaties biedt de NBA ondersteuning bij de implementatie van het NBA-rapport."

Evaluatie Wta

Op 25 september verscheen ook het door de Erasmus Universiteit opgestelde rapport Bouwen aan vertrouwen. Evaluatie van de Wet toezicht accountantsorganisaties. Dijsselbloem laat weten niet alle aanbevelingen uit dat rapport over te nemen. Wel herhaalde hij zijn eerdere mededeling dat hij het advies voor vervolgonderzoek naar de uitbreiding van de definitie van oob's ter harte neemt.

Pensioenleeftijd en up or out

Op de vraag van de PvdA of de accountancysector, waar de 'normale' pensioenleeftijd nu veelal ligt op 57 jaar, kan gaan werken aan een bedrijfsmodel waar ook ruimte is voor oudere medewerkers, antwoordt de minister dat voor medewerkers van accountantsorganisaties in loondienst meestal de wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar geldt maar dat de aansluitingsovereenkomst van partners vaak wordt beëindigd op 60-jarige leeftijd.

"Voor deze partners geldt op dit moment geen pensioenregeling. Zij moeten hier zelf in voorzien. In het NBA-rapport wordt voorgesteld de invoering van een pensioenregeling voor de beroepsgroep te onderzoeken waarin controlepartners van oob-accountantsorganisaties verplicht participeren en overige partners vrijwillig kunnen participeren."

De minister wijst er op dat 'het NBA-rapport' niet vermeldt naar welke pensioenleeftijd men streeft, maar hij kan zich "voorstellen dat als onderdeel van de cultuurverandering en verminderde focus op korte termijnwinsten ook de vervroegde pensionering ter discussie wordt gesteld".

Naar aanleiding van vragen over de houdbaarheid van het 'up-or-out'-model, schrijft Dijsselbloem dat het van belang is dat accountantsorganisaties "actief nadenken over de vraag hoe mensen in verschillende stadia van hun carrière op een juiste manier kunnen worden ingezet".

» Download de beantwoording van de Kamervragen door minister Dijsselbloem

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.