Nieuws

EU: Starbucks deal met fiscus kan niet

De belastingdeal tussen de Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus komt neer op staatssteun. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag laten weten in een voorlopig oordeel.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de afspraken door de beugel kunnen. De commissie heeft daar twijfels over.

Door de belastingdeal verlenen de Nederlandse autoriteiten een voordeel aan Starbucks. Dat voordeel wordt ieder jaar verkregen en geldt niet voor andere bedrijven, staat in een brief van de commissie aan de Nederlandse autoriteiten. Daarin wordt Nederland verzocht binnen een maand te reageren en met aanvullende informatie te komen.

Brussel boog zich sinds juni al intensief over de Nederlandse belastingdeal met Starbucks. De commissie benadrukt dat zij niet het algemene belastingsysteem in twijfel trekt. Maar het kan niet zo zijn dat lidstaten bedrijven toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk worden toegepast, aldus de commissie.

De Europese Commissie laakte eerder al belastingdeals tussen Ierland en technologiegigant Apple en van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Tegen Luxemburg loopt nog een tweede onderzoek wegens mogelijke illegale staatssteun aan internetwinkel Amazon.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.