Nieuws

Tool voor zelfevaluatie commissarissen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een gratis tool gelanceerd waarmee raden van commissarissen en raden van toezicht hun eigen functioneren kunnen evalueren.

De online tool is toegankelijk via www.boardresearch.org. BoardResearch is gebaseerd op onderzoek van de afgelopen tien jaar, waarbij meer dan tweehonderd evaluaties zijn uitgevoerd.

Dat er behoefte is aan (zelf)evaluatie door toezichthouders, blijkt uit de resultaten van dat onderzoek, aldus BoardResearch. Daaruit komt bijvoorbeeld vaak het beeld van een voorzitter van de rvc die de vergaderingen over het algemeen goed vindt verlopen, terwijl zijn collega-commissarissen deze mening niet met hem delen. Veelal maken ze dat echter niet kenbaar, waardoor het verloop van de vergaderingen niet verandert.

Ook denkt de rvc niet zelden dat ze erg kritisch zijn op het bestuur, terwijl het bestuur vindt dat er eigenlijk wel een schepje bovenop kan. Ook hier blijkt echter dat bestuurders dat niet duidelijk maken aan hun toezichthouders.

Deelname aan de zelfevaluatie kost commissarissen, toezichthouders en bestuurders ongeveer een half uur tijd. BoardResearch wijst er wel op dat voor geldige uitkomsten nodig is dat alle commissarissen en bestuurders deelnemen. Verwerking van de gegevens duurt drie weken. Meer informatie is te vinden op www.boardresearch.org.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.