Nieuws

Islamitische financiële transacties ook in Nederland mogelijk

Binnen het Nederlandse juridische raamwerk zijn islamitische financiële transacties mogelijk. Dat concludeert Omar Salah op grond van onderzoek naar de mogelijkheden om sukuk, islamitische effecten, onder het Nederlandse recht uit te geven.

Salah promoveert vrijdag 25 april aan Tilburg University.

Het Nederlandse privaatrecht is volgens Salah goed afgestemd op het islamitische privaatrecht en er zijn geen wetswijzigingen nodig om islamitische effecten uit te geven. Nederland zou hiermee de concurrentie kunnen aangaan met islamitische financiële centra als Londen, Dubai en Kuala Lumpur. Dat biedt kansen voor de Nederlandse economie, omdat daarmee een markt kan worden aangeboord waar naar schatting ruim 2 biljoen euro omgaat.

Islamitisch financieren is een vorm van financieren die is gebaseerd op de principes van het islamitisch recht, dat rente verbiedt en contractuele onzekerheid ontmoedigt. Daardoor worden alternatieve financieringsstructuren opgezet. De markt voor het islamitisch financieren is veelbelovend en toont een gemiddelde jaarlijkse groei van 15%.

Als het gaat om islamitisch financieren lijkt Nederland vooralsnog achter te lopen op andere landen. Salah: "Eind vorig jaar kondigde David Cameron aan dat Londen een sukuk wil uitgeven in 2014 en daarmee naast Dubai een van de grootste spelers wil worden op het gebied van islamitisch financieren."

"Hij stelde dat Groot-Brittannië, anders dan sommige andere landen, zich niet naar binnen keert en erkende dat de veranderingen op het wereldtoneel ten koste zouden kunnen gaan van Engelands succes. In Europa hebben verder Duitsland, Frankrijk en Luxemburg de afgelopen jaren wetswijzigingen doorgevoerd om islamitisch financieren mogelijk te maken. Hong Kong en Luxemburg hebben aangekondigd dat ook zij in 2014 een sukuk willen uitgeven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.