Nieuws

'KPMG-partners betrokken bij vastgoedconflict'

Tien partners van KPMG, onder wie bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen, waren van 2008 tot 2012 betrokken bij een conflict met de gemeente Blaricum over een vastgoedproject. De gemeente heeft voor vier miljoen beslag gelegd op hun privévermogens.

Dat schrijft de Telegraaf naar aanleiding van eigen onderzoek. De kwestie ging over de aankoop in 2007 van het voormalige gemeentehuis van Blaricum, Villa Nederheem voor 9,1 miljoen euro.

Na aankoop van dit pand zou de koper, de door de KPMG-partners opgerichte vennootschap FAS Veen, hebben geweigerd het restant van de koopsom af te dragen. Volgens de Telegraaf heeft Blaricum daarop voor 4 miljoen euro beslag laten leggen op het privévermogen van de KPMG-partners.

De vennootschap wilde het voormalig gemeentehuis verbouwen tot zeven luxeappartementen voor ouderen, die gemiddeld 2,5 miljoen euro zouden gaan kosten.

De aankoop zou in twee delen worden betaald. De eerste betaling van 5 miljoen euro werd gedaan bij de aankoop, de tweede zou volgen na het vertrekken van de bouwvergunning door de gemeente, mits dit voor 15 februari 2009 zou gebeuren.

De gemeente gaf de vergunning wel af, maar onder voorwaarden die voor FAS Veen onacceptabel waren. Het conflict ging over het vervangen van het dak, dat een monumentale waarde zou hebben.

Over de vergunning zijn verschillende rechtszaken gevoerd. De Raad van State stelde de gemeente Blaricum in 2012 in het gelijk. Ambtenaren en bestuurders zeggen dat de vennootschap het aanvragen van de bouwvergunning traineerde om zo onder de tweede betaling uit te kunnen komen.

"Bij de gemeente is de indruk ontstaan dat ze de boel traineerden om onder de betaling van de tweede tranche van de aankoopsom uit te komen", zo citeert de krant oud-wethouder Jan Heybroek, destijds betrokken bij de verkoop van de villa. Door de economische crisis zou het vastgoedproject inmiddels haar aantrekkelijkheid hebben verloren.

Het conflict tussen FAS Veen en de gemeente Blaricum is al eerder beschreven in de media. De relatie met KPMG was daar echter nog niet eerder gelegd.

In een reactie aan de Telegraaf laat bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen geen commentaar te willen geven omdat het om een privékwestie gaat. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.