Nieuws

Brief Dijsselbloem voor algemeen overleg accountancy

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd met aanvullende informatie ten behoeve van het algemeen overleg accountancy dat morgen wordt gehouden.

De minister zegt in zijn brief onder andere dat het kabinet zich ervan bewust is  "dat er discussies gaande zijn over de verhouding tussen externe accountants en hun opdrachtgevers en dat alternatieve mogelijkheden voor de betaling van accountants hiervan een onderdeel zijn".

"Wat het kabinet betreft lijken deze discussies nog in een beginstadium te verkeren. De gevoerde discussies lijken vooral als achtergrond te hebben het versterken van de onafhankelijkheid van externe accountants. Om de onafhankelijkheid van de externe accountant ten aanzien van de uitvoering van de wettelijke controle te versterken zijn in de nieuwe Europese regelgeving de nodige maatregelen opgenomen. Zo is er een grotere rol weggelegd voor het auditcomité en de aandeelhoudersvergadering bij het aanstellen van een nieuwe accountant. Dit draagt in de visie van het kabinet al bij aan het ondervangen van een al te nauwe band tussen een externe accountant en de controlecliënt die hem betaalt."

"Gelet op het bestaande onafhankelijke toezicht op accountants en de extra maatregelen die recentelijk zijn genomen om de onafhankelijkheid van de accountant te versterken, meer in het bijzonder de scheiding van controle en advies en de verplichte kantoorroulatie, ziet het kabinet vooralsnog geen aanleiding voor nieuwe voorstellen, maar blijft zij uiteraard de discussie op dit terrein volgen."

» Lees de brief aan de Tweede Kamer

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.