Nieuws

KPMG-topman Van Breukelen treedt af

Jurgen van Breukelen treedt terug als bestuursvoorzitter van KPMG. Dit vanwege alle aandacht rond zijn persoon.

Dat heeft de accountantsorganisatie vandaag bekend gemaakt. Van Breukelen beraadt zich in nauw overleg met KPMG op zijn toekomst. De raad van commissarissen zal op korte termijn en "in nauw overleg met KPMG International een kandidaat voordragen om de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland te vervullen en de ingezette lijn van verandering verder door te zetten".

Van Breukelen, zelf geen accountant maar bedrijfseconoom, was KPMG-voorzitter sinds oktober 2012. Hij pleitte voor vernieuwing en kondigde begin april 2014 een verandering aan van de topstructuur van KPMG, met onder meer een nieuwe raad van commissarissen met meer externe leden. Van Breukelen kwalificeerde de huidige partnerstructuur in dat verband als "een archaïsch en naar binnen gekeerd besturingsmodel".

In de weken daarna kwam Van Breukelen echter zelf onder vuur te liggen. Op 16 april berichtte De Telegraafdat tien partners van KPMG, onder wie Van Breukelen, van 2008 tot 2012 waren betrokken bij een conflict met de gemeente Blaricum over een vastgoedproject. De gemeente heeft daarbij voor vier miljoen beslag gelegd op hun privévermogens.

Aanvankelijk stelde KPMG dat het hier een pure privékwestie betrof, maar later op de dag liet de organisatie bij monde van woordvoerder Eric Bouwmeester weten dat zo'n investeringsgroep van KPMG-partners nu niet meer toelaatbaar zou zijn.

Op 17 april maakte KPMG bekend dat Openbaar Ministerie en FIOD onderzoek doen naar een joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar in verband met mogelijke belastingfraude rondom de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Partner en oud-KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen is daarbij onderwerp van gerechtelijk onderzoek.

"Zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn", aldus Van Breukelen vandaag over zijn aftreden.

De volledige tekst van het KPMG-persbericht:

Bestuursvoorzitter KPMG Nederland besluit terug te treden

Vandaag maakt KPMG Nederland bekend dat Jurgen van Breukelen heeft besloten terug te treden als bestuursvoorzitter. De reden hiervoor is de keuze om alle aandacht binnen en buiten het bedrijf volledig op de vorderingen in het verandertraject te kunnen richten. De Raad van Commissarissen zal op korte termijn en in nauw overleg met KPMG International een kandidaat voordragen om de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland te vervullen en de ingezette lijn van verandering verder door te zetten.

Jurgen van Breukelen, terugtredend bestuursvoorzitter: "Voorop staat het belang van onze klanten, onze medewerkers en ons kantoor.. ‎Dat belang is geschaad en moet hersteld worden. Ik heb steeds gezegd dat KPMG grote veranderingen moet doorvoeren. Daar hebben we een goede start mee gemaakt, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Echter, zolang de aandacht binnen en buiten ons bedrijf niet naar de vorderingen in ons verandertraject gaat, maar blijft steken rondom mijn persoon, kan KPMG zich niet volledig richten op zijn klanten, dienstverlening en de ommekeer die we als bedrijf aan het maken zijn. De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakte fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten."

Van Breukelen trekt zich terug uit zijn rol als bestuursvoorzitter van KPMG Nederland en beraadt zich in nauw overleg met KPMG op zijn toekomst.

Erik Weusten, voorzitter Raad van Commissarissen KPMG Nederland: "Ik betreur het besluit van Jurgen van Breukelen, en wil hem graag namens KPMG bedanken voor zijn grote inzet en betrokkenheid. De afgelopen periode is voor hem en KPMG verre van gemakkelijk geweest, en zijn besluit getuigt van moed en wijsheid."

De Raad van Commissarissen zal op korte termijn en in nauw overleg met KPMG International een kandidaat voordragen voor de functie van bestuursvoorzitter van KPMG Nederland. De nieuwe bestuursvoorzitter zal met de Raad van Commissarissen werken aan de nieuwe governance structuur van KPMG Nederland die op 1 oktober 2014 gereed moet zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.