Nieuws

Pieter Jongstra beoogd voorzitter NBA

In juni 2015 treedt de huidige voorzitter van de NBA, Huub Wieleman af. Het NBA-bestuur zal op dat moment Pieter Jongstra, oud-ceo van EY Nederland, voordragen als zijn opvolger.

Met de keuze voor Pieter Jongstra heeft het bestuur van de NBA een uitgebreid proces afgerond waarbij in eerste instantie binnen het zittende bestuur naar een opvolger van de voorzitter is gezocht. Geen van de huidige bestuursleden is echter in juni 2015 nog minimaal twee jaar beschikbaar om deze functie te vervullen.

Daarom heeft het bestuur de leden van de NBA opgeroepen zich voor deze functie beschikbaar te stellen. Na zorgvuldige afweging heeft het bestuur geconcludeerd dat Jongstra in ruime mate voldoet aan de functie-eisen die in deze tijd aan de bestuursvoorzitter gesteld worden.

In Pieter Jongstra ziet het bestuur daarmee een geschikte kandidaat voor de voorzittersfunctie vanaf juni 2015. Om zich op deze taak voor te bereiden zal Jongstra, indien de ledenvergadering instemt met zijn benoeming als bestuurslid, vanaf 1 januari 2015 gaan participeren in het bestuur van de NBA. Het bestuur draagt hem dan in juni 2015 voor als nieuwe voorzitter van de NBA. Jongstra is partner van EY en was van 2009 tot 2013 ceo van EY Nederland.

Pieter Jongstra motiveert zijn kandidatuur als volgt: "Ik sta voor het beroep van accountant en vind dat er weer meer trots in de beroepsgroep mag komen. Trots ontlenen we echter aan het vertrouwen en respect dat anderen voor ons hebben en dat moeten we verdienen, elke dag weer. Het beroep heeft de afgelopen jaren flinke krassen opgelopen, daar moeten we van leren. Dat betekent dat we zeer kritisch op het eigen functioneren moeten zijn, maar tegelijk een intensieve dialoog met onze omgeving moeten aangaan. Zo blijft het beroep maatschappelijk relevant en aantrekkelijk voor aankomende en voor huidige accountants. Ik wil mijn bestuurslidmaatschap van de NBA gebruiken om opnieuw vorm te geven aan die maatschappelijke relevantie, om zo het beroep zijn trots terug te geven. Dat doe ik graag samen met de vice-voorzitter, die zich vooral op het mkb zal richten. Gezamenlijk zullen we voor alle accountants staan, in welke functie dan ook werkzaam".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.