Nieuws

'Als accountant uitgeschreven om ongelijkheid op te heffen'

Door zijn uitschrijving als accountant is de ongelijkheid met bureaus als Berenschot en Hoffman Bedrijfsrecherche voorbij, zegt BING-directeur Peter Werkman. "Ik stond weliswaar ingeschreven als accountant, maar wij zijn geen accountantskantoor."

Werkman, die deze week een officiële waarschuwing kreeg van de Accountantskamer en eerder bij KPMG werkte, zegt dat vandaag in de Volkskrant. Vorig jaar liet hij zich uitschrijven uit het register. "De Accountantskamer is niet de goede arena voor klachten over ons werk", aldus zijn motivatie. "Bovendien ben ik de enige accountant bij BING. Bureaus als Berenschot en Hoffman Bedrijfsrecherche doen ook integriteitsonderzoeken, maar wij waren de enige over wie je bij de Accountantskamer kon klagen. Die ongelijkheid is nu voorbij."

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) verzorgt veel integriteitsonderzoeken in het openbaar bestuur. Het is een commercieel bureau, maar door de naam denken veel lokale politici ten onrechte dat BING is gelieerd aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Het Nieuwegeinse gemeenteraadslid Haseena Bakhtali, die de procedure tegen Werkman bij het tuchtcollege had aangespannen en won, noemt het uitschrijven een symptoom van 'ernstige normvervaging'. "BING had aanzien omdat echte accountants verantwoordelijk waren voor de integriteitsonderzoeken. Het is bizar dat die zich nu uitschrijven, zodat hun onderzoeken niet langer getoetst kunnen worden. Dat is kwalijk, zeker als je de enorme schade beziet die hun onderzoek aan anderen kan toebrengen."

Werkman zegt daarentegen dat hij last heeft van de manier waarop de Accountantskamer naar integriteitsonderzoeken kijkt. "Zij vinden forensische accountants een soort cowboys, waar ze niet veel mee op hebben."

De Accountantskamer heeft BING al eerder op de vingers getikt. Onder meer vanwege onderzoek dat het bureau had verricht naar een mogelijke seksrel op het stadhuis van Wassenaar.

UPDATE (3 september 2014):
Op de website van BING belicht Peter Werkman in een blog de achtergronden van zijn uitschrijving.

» Lees hier de blog 'RA, geen RA, RAAR?' van Peter Werkman

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.