Nieuws

'Forse boetes accountants, minder druk op controlekosten'

Accountants die in de fout gaan moeten worden bestraft met miljoenenboetes. En bedrijven en hun commissarissen moeten zich bij accountantswissels niet primair richten op verlaging van de controlekosten.

Dat waren twee van de vele onderwerpen die gisteren naar voren kwamen tijdens het door het FD en BNR Nieuwsradio georganiseerde mediacafé Newsroom Beurs.

Het pleidooi voor hoge boetes kwam van directeur Paul Koster van beleggersvereniging VEB. Alleen hoge boetes zullen accountantsorganisaties echt veranderen en dwingen tot kwaliteitsverbetering, stelde hij. De huidige boetes die de AFM oplegt zijn volgens hem te laag. "Boetes van honderd- of tweehonderdduizend euro hebben bij dit soort organisaties onvoldoende impact. En ook boetes van een miljoen. Ik praat echt over tien of vijftien miljoen als je een fout maakt."

Ook de volgens FD-berichten in het plan van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep opgenomen clawback-regeling, waarbij een deel van het partnerinkomen straks voorwaardelijk wordt toegekend en zou vervallen als binnen zes jaar verwijtbare controlefouten aan het licht komen, is volgens Koster onvoldoende. "De inhoud van die regeling weet ik nog niet precies, maar als het bijvoorbeeld zou gaan om een zesde van het salaris, dan is dat veel te weinig. En waar komt dat geld terecht?"

NBA-directeur Berry Wammes erkende dat verandering noodzakelijk is. "Er zijn al veel wetten en regels aangescherpt, maar terugkijkend moeten we concluderen dat de kern van het probleem niet is aangepakt. Er is een cultuur ontstaan van commercialiteit en ook wel lankmoedigheid. Het probleem zit in de haarvaten van de accountantsorganisaties", aldus Wammes. Volgens hem adresseert het donderdag te publiceren plan van de werkgroep juist die cultuuraspecten.

Hij voegde er wel aan toe dat ook aan de andere kant van de tafel veranderingen nodig zijn. Het belang van een gedegen controle moet op waarde worden geschat. "Ik hoorde laatst een geval waarin een commissaris vol trots vertelde dat hij bij de accountant twintig procent of daaromtrent van de controle fee had af weten te krijgen. Als een commissaris daar trots op is, is er iets mis."

Daarmee vond hij beleggersvoorman Koster geheel aan zijn zijde. De VEB-directeur zei "tot mijn grote schrik" te zien dat de (nu vaak gedwongen) wisseling van controlerend accountantskantoor vaak gepaard gaat met een forse verlaging van de controle fee. "Daar maak ik me zorgen over, want dat heeft uiteindelijk hoe dan ook zijn weerslag op de intensiteit van de controle. Ook daarom zeg ik: niet alleen bij de accountants, maar ook bij commissarissen is een cultuurverandering nodig.  Commissarissen moeten bovendien open naar de aandeelhouders willen communiceren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.