Nieuws

Mazars onthutst door opstappen bestuursvoorzitter

Het opstappen van Paul Steman als bestuursvoorzitter van Mazars kwam gisteravond als een onaangename verrassing voor de partners. Onbekend is of hij bij Mazars blijft. Het kantoor beraadt zich nu op de toekomst.

Paul Steman nam zijn beslissing om af te treden als bestuursvoorzitter van Mazars deze week. De partners werden gisteravond geïnformeerd. "Dat ging gepaard met veel emotie", aldus woordvoerder Diederik Gosewehr, tevens hr-directeur van Mazars. "Iedereen reageerde geschrokken."

Het aftreden van Steman hangt samen met een verklaring die hij in 2013 gaf over een toets van de AFM die Mazars met vlag en wimpel zou hebben doorstaan. Die toets had in werkelijkheid nooit plaatsgevonden. Steman maakte de opmerking op de aandeelhoudersvergadering van RoodMicrotech.

"Dit jaar heeft Paul bij dezelfde aandeelhoudersvergadering gezegd dat hij zich heeft vergist vorig jaar. Dit is opgenomen in de notulen."

Waarom Steman de opmerking over zogenaamd doorstane AFM-toets maakte, wil Gosewehr niet zeggen. "Hij maakte die opmerking naar aanleiding van vragen over de accountant en de rol van de audit. Hij vindt nu dat hij onvoldoende adequaat heeft gereageerd en onvoldoende actie heeft ondernomen."

Ook geeft de woordvoerder niet aan waarom het anderhalf jaar duurde voordat Steman consequenties verbond aan zijn vergissing. Wel zegt hij dat de compliance officer van Mazars bij de zaak betrokken is en dat de AFM is geïnformeerd over het opstappen van Steman. "Naar aanleiding van deze zaak zijn we onze interne processen gaan reviewen."

Of de AFM een rol heeft gespeeld in het opstappen van Steman is niet bekend. Gosewehr zegt alleen dat ook de AFM vond dat Steman zijn gewraakte claim eerder en duidelijker had moeten rechtzetten.

Onbekend is of Steman verbonden blijft aan Mazars. "Dat is op dit moment niet aan de orde", zegt Gosewehr. "Hij blijft wel accountant. We zijn nu vooral bezig met de vraag hoe we verder moeten. Vorige week hadden we nog een bestuursvoorzitter, nu moet er een nieuwe bestuursraad komen."
Steman heeft ook andere functies neergelegd die aan zijn bestuursvoorzitterschap waren gekoppeld, waaronder het lidmaatschap van de stuurgroep Toekomst Accountantberoep en het voorzitterschap van het NBA Overlegplatform Accountantskantoren (OPAK).

Of er nog disciplinaire maatregelen lopen of komen tegen Steman, weet Gosewehr niet.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.