Nieuws

Groningse basketbalclub overhoop met accountants

De Groningse basketbalvereniging Donar probeert de administratieve en financiële zaken weer op de rails te krijgen. De club zit in zwaar weer en probeert financiële genoegdoening te krijgen van accountantskantoor SAB en diens oprichter Jan Smilde.

De basketballclub is in een paar jaar in een financieel gat gevallen. Was de winst in het boekjaar 2011-2012 nog 190.000 euro en de begroting 1,7 miljoen euro, een jaar later was er een verlies van 182.000 euro.

Officieel wijt de club de verliezen aan afkoopregelingen van afgedankte spelers. Maar binnen de club wordt de penningmeester verantwoordelijk gehouden voor een groot deel van het verlies.

"De oude penningmeester Jan Smilde, accountant bij SAB Accountants!, had in de begroting van het seizoen de salarissen van spelers verkeerd berekend", zo valt er vanuit de club te lezen op het internet. "In plaats van bruto bedragen (bedrag voor aftrek van sociale lasten, loonheffing ed.) was er gerekend met netto bedragen (wat spelers op hun rekening kregen). Hierdoor is er een verschil ontstaan van 100.000 euro."

"Hierdoor is Donar weer terug bij af. Vier jaar hard zwoegen is in anderhalf jaar tijd door wanbestuur teniet gedaan."

Regionale media melden dat Donar 100.000 euro claimt van SAB Accountants & Adviseurs wegens nalatigheid bij administratieve werkzaamheden. De controlerend accountant zou extra werk hebben moeten doen om de administratieve leemten te repareren. Deze extra kosten worden nu verhaald op SAB Accountants.

SAB Accountants heeft de claim inmiddels van tafel geveegd, zo laat commerciële man Edwin Boosmtra weten in de regionale media. "Al snel kwam vanuit Donar het voorstel om maar even te schikken. Onze verzekering gaf direct aan: Hier wordt niks geschikt. Dit is gewoon geheel onterecht. Wij zouden boekhoudkundige handelingen hebben verricht, die niet goed zouden zijn geweest. Maar in het boekjaar waar dat over ging, waren wij helemaal niet actief voor Donar."

Volgens regionale media zou de club ook nog een claim van de Belastingdienst boven het hoofd hangen als gevolg van de administratieve onregelmatigheden. Mede om die reden eist Donar nu 12.000 euro van Jan Smilde, de opgestapte penningmeester die aan SAB Accountants & Adviseurs is verbonden. De club vindt dat hij onterecht heeft gedeclareerd en slecht werk heeft geleverd, zo meldt Henry Gerdens, advocaat van Jan Smilde.

"Uiteraard reageerde mijn cliënt verbolgen, hij is een integere man die zich met hart en ziel heeft ingezet voor Donar en nu met stank voor dank bejegend wordt."

Secretaris Swaving van Donar reageert terughoudend op de berichtgeving. "Die berichten komen niet van ons, wij doen daar geen uitspraken over. Het betreft hier een financiële relatie waarmee we een traject ingaan, daar doe ik verder geen uitspraken over."

Ook over de claim van de Belastingdienst zegt Swaving weinig. "We zijn een poos niet in control geweest. Nu zijn we dat aan het herstellen, en daar hoort bij dat we met partijen in gesprek gaan. De Belastingdienst is een van die partijen."

Afgelopen najaar was er ook al een verschil van mening KPMG, jarenlang controlerend accountant van Donar. Die wilde de jaarstukken niet goedkeuren, waarna beide partijen uiteen gingen. BDO is inmiddels aangesteld als nieuwe accountant.

"We hadden met KPMG een verschil van inzicht over de aard van de controleopdracht", zo licht secretaris Gert-Jan Swaving desgevraagd toe. "Dat heeft geleid tot beëindiging van de controleopdracht. Dit voldeed aan de wens van beide partijen. We hebben inmiddels een nieuwe accountant die zowel de jaarrekening van 2012-2013 als die van 2013-2014 heeft goedgekeurd."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.