Nieuws

Ondergang Nijhof Groep nog in nevelen gehuld

Met de ondergang van Nijhof Groep Accountants & Belastingadviseurs is het eerste faillissement van een middelgroot kantoor deze eeuw een feit. Onbekend is wat er misging. Ogenschijnlijk ging alles goed.

Gisteren sprak de rechtbank het faillissement uit over de Nijhof Groep Accountants & Belastingadviseurs in Deventer, een van de oudste accountantskantoren in Nederland. Ook diverse bv's die gelieerd zijn aan Nijhof Groep, zijn failliet verklaard. Het gaat om Van Dijken Belastingadviseurs, Nixamo Accountants, HBA bv, NQ bv, Alex Audit en Steilhul. In afwachting van een eventuele verkoop of doorstart wordt er nog gewoon doorgewerkt.

Nog niet eerder deze eeuw ging zo'n groot accountantskantoor op de fles. Er werkten ongeveer zestig medewerkers. Zeven jaar geleden werd het kantoor Peters & Struijk overgenomen, toen telde Nijhof zeventig medewerkers. Het bedrijf bestaat ruim honderd jaar. "Nijhof stond aan de wieg van de Nederlandse accountancy", stelde partner Wim Derksen ooit in een interview.

Faillissementen in de accountancy troffen de afgelopen jaren overwegend kleinere kantoren, zoals Accountantskantoor Vliex (2014), Mailhetdoor.nl (2012) en Berg en Dal (2010).

De oorzaak van het faillissement van Nijhof Groep in Deventer is nog altijd niet bekend gemaakt. De partners zwijgen op last van de curator, die zelf onbereikbaar is. "We mogen niets zeggen dat een verkoop of een doorstart mogelijk in de weg kan staan", zo verduidelijkt een van de partners desgevraagd.

In het nabije verleden zijn er geen tekenen dat Nijhof Groep in zwaar weer was beland. Anderhalf jaar geleden verhuisden de accountants naar de kantoortoren Zeus. Het huurcontract besloeg een periode van vijftien jaar. Nijhof Groep is daarnaast sponsor van de voetbalclub Go Ahead Eagles, die uitkomt in de eredivisie het profvoetbal.

Het bedrijf liet zich voorstaan op kwaliteit. In vier opeenvolgende jaren deed het mee aan de ranking van Incompany 100, een benchmark over klanttevredenheid. Elk jaar scoorde de Nijhof Groep daar beter. In 2010 behaalde het kantoor het hoogste cijfer binnen de sector accountancy voor het onderdeel visie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.