Nieuws

Fiscus moet miljoenen Starbucks terughalen

De deal tussen de Nederlandse Belastingdienst en het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks kan niet door de beugel.

Dat oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag. Nederland moet minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terugvorderen bij het bedrijf, maar krijgt geen boete. De Nederlandse fiscus moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt.

"Alle ondernemingen, groot en klein, multinationals en andere, moeten billijk belastingen betalen", aldus Vestager. Zij bevestigde daarmee mediaberichten die al sinds vorige week rondgaan.

Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalties voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalties waren volgens Brussel "zeer hoog".

Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een "kunstmatige verlaging" en spreekt van "ten onrechte schuiven met winsten". Het voordeel dat Nederland moet terugvorderen ligt tussen de 20 en 30 miljoen euro.

"Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", aldus Vestager. Op zich zijn belastingafspraken met bedrijven toegestaan, maar daar zijn dus grenzen aan. Door het belastingvoordeel terug te vorderen bij Starbucks, wordt gegarandeerd dat dat bedrijf op dezelfde wijze wordt behandeld als andere ondernemingen in vergelijkbare situaties.

De Europese Commissie stelde vorig jaar een nader onderzoek in naar de deal, nadat Brussel al voorlopig had vastgesteld dat de regels waren overtreden. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) beloofde toen dat het beleid wordt aangepast als het oordeel definitief zou worden.

Het oordeel past in de campagne van de Europese Commissie tegen belastingfraude - en ontwijking. De commissie wil voorkomen dat bedrijven door speciale afspraken minder belasting betalen dan ze zouden doen bij normale toepassing van de belastingregels.

Fiat en Luxemburg

Ook de belastingafspraken die Fiat sloot met Luxemburg en de autofabrikant flinke voordelen opleverde, stroken ook niet met de Europese regels voor staatssteun, oordeelde de Commissie vandaag.

De commissie onderzocht sinds juni 2014 welke afspraken Fiat en het groothertogdom maakten. In een besluit (fiscale ruling) van de Luxemburgse belastingdienst zijn "kunstmatige en complexe methoden" goedgekeurd om de belastbare winst te bepalen en werd de economische realiteit niet weerspiegeld.

Er werden vooral niet-marktconforme prijzen vastgesteld voor goederen en diensten die tussen de ondernemingen van de Fiat-groep verkocht werden, zogenaamde "verrekenprijzen". De commissie beveelt Luxemburg dan ook aan om minimaal 20 miljoen euro aan onbetaalde belasting te verhalen op de autofabrikant. In het onderzoek werd een belastingvoordeel becijferd van 20 tot 30 miljoen euro.

Vestager is nog bezig met onderzoek naar belastingdeals in andere EU-lidstaten. Het gaat onder meer om afspraken tussen Apple en Ierland en Amazon en Luxemburg.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.