Nieuws

KnaapenGroep oudste familiebedrijf van Nederland

Het Noord-Brabantse renovatie- en onderhoudsbedrijf KnaapenGroep uit Son (1652) is het oudste familiebedrijf van Nederland. Dat concluderen Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit na onderzoek naar de oudste familiebedrijven van Nederland.

Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht op Nyenrode: “De lijst is allesbehalve statisch. Sinds de publicatie in 2013 is er het nodige gewijzigd. De teller staat nu op elf familiebedrijven die tot de officieel geregistreerde oudste familiebedrijven van Nederland behoren.”

Wijziging

Vijf familiebedrijven zijn uit de lijst verdwenen: de voormalige nummer 1, Koninklijke Tichelaar, touwfabriek G. van der Lee, klokkengieterij Petit & Fritsen, C. de Koning Tilly en Koninklijke Joh. Enschedé. Stefan Jansen, voorzitter Adviesgroep Familiebedrijven bij Baker Tilly Berk en betrokken bij dit onderzoek: “Gelukkig melden er zich ook weer nieuwe oude familiebedrijven. Na uitgebreid onderzoek kunnen wij vaststellen dat Aalberts Bouw (1674) uit Loosdrecht en Silvera International (1688) uit Almere ook tot de oudste familiebedrijven van Nederland horen.”

Historisch bewijsmateriaal

Het onderzoek blijkt niet eenvoudig. Flören: “De openbare registers gaan helaas niet ver genoeg terug. We gaan, samen met de familie, op zoek naar bewijzen waarmee we de vroegste bedrijfsactiviteiten kunnen aantonen. Zo kon bijvoorbeeld bij Silvera International aan de hand van een belastingregister uit 1688 worden vastgesteld dat zij toestemming hadden van een hertog uit Düsseldorf om zaken te doen.”

Leermeesters

Nyenrode Business Universiteit en Baker Tilly Berk roepen familiebedrijven op om zich te blijven melden als ze vermoeden tot de oudste familiebedrijven van Nederland te behoren. Stefan Jansen over het belang van dit onderzoek: “Al deze familiebedrijven weten al meer dan 300 jaar de juiste balans te vinden tussen de bedrijfs- en familiebelangen. Hun rijke historie dient als inspiratiebron voor de vele familiebedrijven die Nederland telt.”

De oudste familiebedrijven van Nederland

  Oprichting Bedrijf Plaats
1. 1652 Knaapen Groep Son
2. 1662 Van Eeghen Groep Amsterdam
3. 1662 Hotel Wesseling Dwingeloo
4. 1667 MHB Herveld
5. 1674 Aalberts Bouw Loosdrecht
6. 1680 Bavaria Lieshout
7. 1688 Silvera International Almere
8. 1691 Nolet Distillery Schiedam
9. 1695 Koninklijke De Kuyper Schiedam
10. 1698 Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond Stavenisse
11. 1700 Vergeest Metaalbewerking Druten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.