Nieuws

Termijn Jules Muis bij ESM afgerond

De termijn van Jules Muis bij de board of auditors van het European Stability Mechanism is afgerond.

Ook de termijn van zijn collega Marc Gengler loopt af. De opvolgers van Muis en Gengler zijn Andrew Harkness, director of audit bij het Ierse Office of the comptroller and auditor general en Jean Guill, director general van de Commission de surveillance du secteur financier in Luxemburg.

De board of auditors van het ESM werd in 2012 opgezet; Jules Muis stond dus aan het begin van het toezichtsorgaan en moest met vier collega's toezien op de transparantie, rechtmatigheid en doelmatigheid bij de besteding van de ESM-gelden. De board of auditors kreeg volledige toegang tot alle ESM-documenten en rapporten.

Het ESM omvat voor in totaal 700 miljard euro aan garanties door eurolanden. Nederland draagt bij voor circa 40 miljard euro. De board of auditors (Article 30) is een van drie organen binnen de toezichtstructuur van het ESM, die verder bestaat uit een internal audit department en de financiële audit door een externe accountant.

Twee van de vijf leden van de board of auditors komen (roulerend) van nationale rekenkamers. In de eerste termijn waren dat die van Luxemburg (waar het ESM-fonds is gevestigd) en Duitsland. Een derde zetel wordt vervuld door de Europese Rekenkamer. Daarnaast zijn er twee door nationale ministeries van Financiën voorgedragen onafhankelijke leden, van wie Muis er een was.

De twee nieuwe leden, Harkness en Guill, werden op 5 oktober aangesteld door de board of governors voor een termijn van drie jaar, die op 8 oktober begint. "De board of auditors is een belangrijke tegenhanger van het management van het ESM. Het speelt een belangrijke rol in onze corporate governance en geeft vertrouwen aan onze aandeelhouders en het publiek", zei Klaus Regling, managing director van het ESM. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.