Nieuws

Voormalig BING-directeur daagt Volkskrant voor de rechter

Voormalig BING-directeur Jaap ten Wolde daagt de directie van de Volkskrant voor de rechter. Hij eist in een kort geding dat de krant alsnog het juiste beeld schetst rond de BING-rapportage over de affaire van Verver, de oud-burgemeester van Schiedam.

De Raad voor Journalistiek oordeelde onlangs dat de Volkskrant en betrokken journalist onzorgvuldig hebben gehandeld bij de weergave van een uitspraak van het College van Beroep van het bedrijfsleven (CBb) in een in 2014 geplaatst artikel. Ten Wolde pleit voor een vereniging van kwaliteitsjournalisten met een gedragscode, net zoals in de onderzoekswereld van accountants het geval is.

Om het beeld dat in de Volkskrant werd geschetst "enigszins te corrigeren" heeft Ten Wolde  een ingezonden brief naar de Volkskrant gestuurd. Volgens Ten Wolde werd deze brief ondanks een toezegging door de redactie niet geplaatst en  vonden zijn klachten daarna bij de ombudsman en de directie van de Volkskrant geen gehoor. De Raad voor de Journalistiek oordeelde in juni 2015 dat de journalist en de Volkskrant onzorgvuldig hebben gehandeld. Het door de Volkskrant geplaatste artikel naar aanleiding van deze uitspraak corrigeerde het eerder gegeven foute beeld echter niet, aldus Ten Wolde.

Ten Wolde, die zich enkele jaren geleden liet uitschrijven uit het accountantsregister: “Journalisten en onderzoekers doen vaak hetzelfde werk: onderzoeken en rapporteren. Voor onderzoekers die de titel registeraccountant dragen gelden strenge regels. Maar journalisten kunnen vaak doen wat hen goeddunkt. Zij zijn niet lid van een vereniging waarvan ze na geknoei kunnen worden geroyeerd. Het wordt echt de hoogste tijd dat er een vereniging komt van kwaliteitsjournalisten, met een gedragscode.”

Tegen de journalist, Merijn Rengers, nu werkzaam bij het NRC, is Ten Wolde een schadeprocedure gestart.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.