Nieuws

EY ontsnapt aan claim DSB-curatoren

De curatoren van DSB bank zien weinig heil in een claim tegen EY dat ten onrechte de jaarrekening van DSB goedkeurde. De accountant van Imtech staat wellicht wel een claim te wachten.

Vorige week zei het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat de accountant van EY ten onrechte de jaarrekening van DSB over 2008 heeft goedgekeurd. Voor de curatoren van DSB is dat geen startsein om een schadeclaim in te dienen.

Dat zei Rutger Jan Schimmelpenninck, advocaat en één van de curatoren van DSB tijdens de Accountantsdag 2015 op 26 november. “De goedkeurende verklaring werd drie maanden voor het faillissement afgegeven. Ik denk niet dat accountant daarmee de schade heeft vergroot.”

Schimmelpenninck, die als advocaat maar niet als curator betrokken is bij het faillissement van Imtech, kan zich wel voorstellen dat een claim tegen de accountant van Imtech een kans maakt. "Het kan zijn dat de accountant daar in zekere zin in de problemen gaat komen. De fraude speelde over een langere periode. Dan is het interessant om na te gaan wat voor signalen er waren. Als de accountant de directie dan niet waarschuwt, kan hij daar toch op worden aangesproken.”

Kantoren te streng

Zo lang niet vaststaat dat de accountant een beroepsfout heeft gemaakt, moet een kantoor volgens hem voorzichtig zijn met maatregelen tegen de vermeende boosdoener. Op de zitting over de tuchtklacht tegen accountant van Vestia zei de advocaat van deze accountant dat zijn cliënt al was weggestuurd en financieel gestraft door zijn maatschap.

Schimmelpenninck: “Dus nog vóór de uitspraak van de Accountantskamer. Ik zou zeggen: wees voorzichtiger en zet niet iemand zo maar als zondebok weg.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.