Nieuws

Rechter: wanbeleid van top failliet Meavita

De vroegere top van thuiszorgorganisatie Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam maandag bepaald. Vakbond FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

VVD-coryfee Loek Hermans was voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita. De rechters hebben scherpe kritiek op hem. Zo heeft Hermans andere commissarissen "ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd". Ook deelde hij "belangrijke interne en externe signalen" over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

De Ondernemingskamer vindt onder meer dat de fusie waaruit het bedrijf ontstond "onvoldoende doordacht en onvoldoende uitgewerkt" was.

Meavita verloor onder meer veel geld met de TVfoon, een apparaatje waarmee cliënten konden beeldbellen met verzorgers. Tienduizenden exemplaren werden besteld, maar bijna niemand wilde dat apparaat gebruiken. De invoering was niet goed voorbereid. Het bestuur had het besluit niet voorgelegd aan de commissarissen en de ondernemingsraad, maar de commissarissen zagen dat door de vingers.

De vroegere top zelf vond niet dat er sprake was van wanbeleid, hooguit van ongelukkige keuzes in een moeilijke markt. De rechters veegden dat maandag van tafel. Juist dan hadden de bestuurders en toezichthouders extra voorzichtig moeten zijn, aldus de Ondernemingskamer.

De FNV vond dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil daarom dat zij opdraaien voor de schade van medewerkers. De medewerkers zouden enkele tonnen zijn misgelopen door het faillissement van Meavita. Zo konden ze fluiten naar opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk. Iedereen kon aan de slag bij de opvolgers van Meavita, maar daar "verloren veel medewerksters alsnog hun baan", zegt de FNV.

Loek Hermans heeft naar aanleiding van de uitspraak aangekondigd dat hij vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter was van de VVD-fractie.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.