Nieuws

Curator Deterink: 'Graag minder oud-politici en meer vrouwen als commissaris'

Benoem geen oud-politici als commissaris, wel meer vrouwen – want die herkennen machogedrag van bestuurders veel sneller - en doorbreek de krachtige lobby van banken.

Dat zijn enkele van de standpunten van vertrekkend curator Louis Deterink in een interview met het Financieele Dagblad van zaterdag 12 december. Deterink was dertig jaar lang een van de toonaangevende curatoren in Nederland, met zaken als Verolme, Fokker en recenter Econcern en Innoconcepts.

In het interview bepleit hij onder meer het aanpakken van de "veel te machtige" positie van banken bij faillissementen. "In een faillissement hebben ze de status van separatist (bevoorrechte schuldeiser). Dan krijg je net als in het geval bij Imtech dat banken achter de rug van de curator om bedrijfsonderdelen gaan verkopen. Daarom gaat in faillissementen bijna alles naar de bank. En als er nog iets overblijft, staat de fiscus op de stoep. Gewone schuldeisers krijgen in de praktijk gemiddeld hooguit drie procent van hun uitstaande vorderingen."

Deterink vindt dat niet de banken en Belastingdienst, maar de curator over alle verkopen zou moeten gaan. "Van de opbrengst gaat dan 25 procent naar de boedel. De banken ontvangen 75 procent. Dan heb je meteen het probleem van de lege boedel opgelost en is er veelal genoeg over om in ieder geval een deel van de vordering van de fiscus te betalen."
Dat dit niet gebeurt  wijt hij aan het felle verzet van banken tegen zulke voorstellen.
"En als banken ergens goed in zijn, heb ik de afgelopen veertig jaar wel geleerd, dan is het lobbyen om zaken in een voor hen voordelige richting te dirigeren."

De vertrekkend curator keert zich ook tegen het benoemen van oud-politici als commissaris. Als reden voor wordt volgens hem altijd aangevoerd dat ze zo’n goed netwerk hebben. “Maar wat is dat voor reden? Een rvc is om toezicht te houden en de directie te adviseren. Niet om te netwerken. Huur dan een marketeer in, of huur een oud-politicus in als lobbyist."

Van het benoemen van vrouwelijke toezichthouders is hij daarentegen een warm voorstander. "In het verleden hebben we het vaak mis zien gaan door machogedrag van de ceo. Vaak heeft een vrouw vanuit haar toezichthoudende functie zaken sneller in de gaten. Dat een ceo komt voorrijden in een snelle Porsche of op een receptie verschijnt met een veel te jonge blom aan zijn zijde. Mannen zien dat niet."

Deterink stopt als curator maar blijft wel actief als commissaris. Onder meer bij bouwbedrijf Hurks Groep, waar hij deze week is benoemd, en bij VDL waar hij president-commissaris is. Beide zijn familiebedrijven en dat is geen toeval. Familiebedrijven zijn volgens hem over het algemeen heel gezond, hebben veel eigen vermogen, doen nauwelijks beroep op de bank, hebben meer oog voor de lange termijn en nemen pas een ander bedrijf over als ze zelf "vet op de botten" hebben.

Ook stellen familiebedrijven volgens Deterink hun raden van commissarissen zorgvuldiger samen. "Beursgenoteerde bedrijven doen meer aan window dressing. Kiezen in hun rvc een grote naam, want dat staat mooi." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.