Nieuws

KPMG wees twaalf klanten de deur

KPMG heeft in het afgelopen boekjaar tussentijds afscheid genomen van twaalf klanten. Deze bedrijven accepteerden niet de voorwaarden van KPMG voor het controleren van de boeken.

Dat verklaarde bestuursvoorzitter Albert Röell van KPMG gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. Welke klanten het waren wilde hij niet zeggen. Wel dat het niet gaat om oob-instellingen.

Aanleiding voor het tussentijds beëindigen van de samenwerking was dat de bedrijven niet akkoord gingen met de voorwaarden die KPMG stelt aan het controleren van de boeken.

Röell lichtte niet toe of het ging om een tussentijdse aanpassing van de controles, om een tariefsverhoging of om andere redenen. Hij stelde dat het voor KPMG niet mogelijk was om zonder deze voorwaarden tot een verantwoorde boekencontrole te komen.

De samenwerking is daarom door KPMG beëindigd voor het aflopen van de contractueel overeengekomen looptijd. Röell benadrukte dat het opzeggen van de samenwerking geen aanwijzing inhoudt dat er onzuiverheden in de boeken van de desbetreffende klanten zouden zijn.

Als gevolg van deze opzeggingen zit KPMG zo ruim in haar personele jasje, dat de inhuur van flexkrachten voor de audits is teruggebracht. Aantallen wilde Egbert Eeftink, hoofd audit van KPMG, niet noemen. Wel dat er 1373 mensen in de audit-tak werken, ruim zeventig minder dan vorig jaar. KPMG schreef de personeelsreductie toe aan het afstoten van de samenstelpraktijk afgelopen voorjaar.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.