Nieuws

NBA-handreiking 1131 'Toepassing ViO'

De NBA-handreiking 1131 'Toepassing ViO' is grondig herschreven na de laatste consultatie.

Dat meldt de NBA. In 2015 is begonnen met het schrijven van een Handreiking met daarin voorbeelden van de toepassingen van de Verordening inzake de Onafhankelijkheid (ViO). Een deel van de Handreiking is begin 2015 geconsulteerd en naar aanleiding daarvan zijn door de NBA de belangrijkste uitgangspunten van de ViO nogmaals op papier gezet en meer gestructureerd.

De Handreiking is nu meer gericht op de toepassing van de ViO. Dit geldt vooral voor hoofdstuk 4, waar door een stroomschema structuur gebracht is in de beoordeling en behandeling van bedreigingen bij samenloop van dienstverlening.

Deze structuur is doorgevoerd in de diverse voorbeelden. Dit is ook de reden geweest om de titel van de handreiking aan te passen naar  'NBA-handreiking Toepassing ViO' (oude titel was: Praktijkvoorbeelden inzake de ViO).

Verder is het toetsingskader concreter uitgewerkt. Er is nadrukkelijk aangegeven dat de accountant bij zijn professionele oordeelsvorming ook rekening dient te houden hoe de objectieve, redelijke en geïnformeerde derde tegen bijvoorbeeld een mogelijke bedreiging of te nemen maatregelen aan zou kijken. Ook dit is doorgevoerd in de voorbeelden. De NBA merkt op dat het document een zogenoemd living document is, dat steeds kan worden aangevuld  met nieuwe onderwerpen.

NBA-Handreiking 1131 Toepassing ViO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.