Nieuws

Oprichten algemeen pensioenfonds per 1 januari 2016 mogelijk

Per 1 januari 2016 wordt het algemeen pensioenfonds geïntroduceerd. Dit fonds maakt een nieuwe bundeling van verschillende pensioenregelingen mogelijk.

De Eerste Kamer stemde met een zeer ruime meerderheid in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma. Volgens Klijnsma kunnen vooral middelgrote en kleinere pensioenfondsen, gezien hun beperkte omvang, profijt hebben van de voordelen die het algemeen pensioenfonds biedt. Door bundeling kunnen bijvoorbeeld bestuurlijke lasten en vermogensbeheer- en uitvoeringskosten worden beperkt.

Een algemeen pensioenfonds kan verschillende pensioenregelingen uitvoeren met gescheiden vermogens. Het bestuur is, net als in elk ander pensioenfonds, verantwoordelijk voor een evenwichtige belangenafweging van alle betrokken partijen.

Steeds meer pensioenfondsen zijn op zoek naar een groter collectief om zich bij aan te sluiten. In de afgelopen jaren is het aantal pensioenfondsen sterk gedaald. Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat er momenteel 329 pensioenfondsen zijn. Dat waren er in 1999 nog ruim duizend. De verwachting is dat het aantal fondsen in de loop van 2016 verder daalt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.