Nieuws

Commissie is vierde meldpunt voor integriteitsschendingen politie

André de Jong, voormalig directeur-generaal Rijksbegroting, gaat de tijdelijke commissie leiden die meldingen van integriteitsschendingen inkoop en aanbestedingen door de politie onder de loep zal nemen.

Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag bekendgemaakt. De Jong is verbonden aan ABD-Topconsult, een team van ervaren topambtenaren die flexibel inzetbaar zijn bij complexe vraagstukken.

De commissie is ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer, die daarmee reageerde op onder meer het onderzoek door het Openbaar Ministerie naar mogelijke integriteitsschending bij de aanbesteding van politievoertuigen in 2010. Daarnaast "zijn signalen geuit rond mogelijke integriteitsschending bij andere aanbestedingen van de politie", aldus het ministerie. De toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Opstelten zegde september vorig jaar toe het melden van integriteitskwesties daarom "zo toegankelijk mogelijk te maken".

Meldingen over mogelijke integriteitsschendingen konden al worden gedaan bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie, direct rapporterend aan de korpsleiding. Daarnaast is er een meldpunt voor medewerkers, het Landelijk Meldpunt Misstanden, dat rechtstreeks onder de korpschef is gepositioneerd. Bovendien kunnen medewerkers zich ook wenden tot de Onderzoeksraad Integriteit Overheid.

De nu ingestelde onafhankelijke commissie onder leiding van De Jong is derhalve de vierde instantie waar misstanden rond inkoop en aanbesteding bij de politie gemeld kunnen worden. De commissie is ingesteld voor de duur van een jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.