Nieuws

'In alle organisatievormen goede cultuur mogelijk'

Cultuur en organisatiestructuur in de accountancy hebben met elkaar te maken, maar een cultuur waarin geld verdienen niet het hoogste belang is, is in alle organisatievormen mogelijk. Dat zegt Michéle Hagers, per 1 juli 2014 managing partner Assurance Nederland en België bij EY, in een tweegesprek met Alfa-bestuursvoorzitter Fouk Tsang voor Accountant TV.

Sinds 2008 is EY geen maatschap meer. De Nederlandse organisatie maakt deel uit van EY EMEIA (Europa, Midden-Oosten, India en Afrika). Op die manier combineert EY volgens Hagers de voordelen van de lokale partnerstructuur met een corporate structuur waarbij de moeder (EMEIA) de belangrijke beslissingen neemt over bijvoorbeeld langetermijninvesteringen, benoemingen en ontslag van het Nederlandse bestuur.

"Wij zijn geen partnerorganisatie, ons bedrijf is van het personeel", aldus Tsang over zijn eigen organisatie. "Als je twee jaar bij Alfa werkt kun je participeren en negentig procent van de mensen doet dat."

Op de vraag van interviewer Peter van Ingen of het maatschapsmodel zijn langste tijd heeft gehad, antwoord Tsang: "Je kunt je inderdaad afvragen of het maatschapsmodel naar de toekomst het model is voor ons beroep. Het is in het rapport van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep niet als zodanig ter discussie gesteld, terwijl je dat misschien wel had kunnen doen. Accountantskantoren doen allemaal hetzelfde, dat doen we altijd. Nemen we wel voldoende afstand om ons dit soort vragen te stellen?"

Hagers: "Volgens mij is er wel over gediscussieerd in de werkgroep, maar mijn persoonlijke mening is dat het niet zoveel uitmaakt in welk model je het giet. Je kunt het in allerlei vormen gieten. Belangrijk is hoe de governance is geregeld, en hoe de cultuur is. Dat zijn wezenlijke aspecten, niet of je je nu maatschap noemt of LLP of coöperatie."

Tsang: "Maar als je een maatschap bent en iedere maat zit er met zijn eigen belang in, en dat belang heet geld, dan krijg je toch vanzelf een andere cultuur. Soms gaan cultuur en structuur wel samen."

Volgens Hagers is de organisatievorm daar niet leidend in: "Het is heel erg cultuurafhankelijk."

» Bekijk uitzending 1 van Accountant TV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.