Nieuws

5,2 miljard euro boete voor vijf banken

Vijf banken moeten in totaal 5,8 miljard dollar (5,2 miljard euro) boete betalen vanwege het manipuleren van de valutakoersen en de Libor-rentetarieven.

Dit maakten de Amerikaanse autoriteiten vandaag bekend. JP Morgan, Citigroup, Barclays en RBS bekennen schuld aan het manipuleren van valutakoersen. UBS AG bekent schuld aan het manipuleren van de Libor-rente en ging vrijuit wat betreft het manipuleren van de valutakoersen omdat het als eerste meewerkte aan het onderzoek.

Barclays ontvangt de hoogste boete: 2,4 miljard dollar, omdat het niet meewerkte toen de andere banken in november wel meewerkten aan onderzoeken in het VK, de VS en Zwitserland. UBS kondigde eerder vandaag al aan een schikking te hebben getroffen van 545 miljoen dollar.

De Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch zei bij de bekendmaking van de boetes dat vijf jaar lang "bijna elke dag" valutahandelaren de koers manipuleerden en daarmee "ontelbare consumenten, investeerders en instituten over de hele wereld schade hebben aangedaan".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.