Nieuws

Apple loopt risico op betalen van 10 jaar aan achterstallige Ierse belasting

De kans is groot dat technologiegigant Apple door de Europese Commissie (EC) verplicht wordt om tien jaar aan achterstallige belasting aan Ierland te betalen.

Hier waarschuwt Apple voor in haar kwartaalrapport aan de Amerikaanse toezichthouder SEC. De Europese Commissie begon in juni een onderzoek naar een belastingdeal die Apple heeft met Ierland. Apple heeft gemiddeld genomen slechts 2 procent winstbelasting in Ierland betaald, ver beneden het normale Ierse tarief van 12,5 procent. De EC onderzoekt of dit een vorm van staatssteun is.

Apple zegt het totale bedrag dat zij alsnog zou moeten betalen nog niet exact te kunnen inschatten, maar geeft aan dat het om een ‘materiële’ hoeveelheid gaat. Deze term wordt in SEC-rapporten doorgaans gebruikt wanneer het gaat om minstens 5 procent van de bruto winst van de afgelopen drie jaar. In het geval van Apple zou het dus om miljarden euro’s gaan.

Wanneer de EC Apple verplicht om alsnog de belasting te betalen, is de kans groot dat Ierland in beroep zal gaan tegen de beslissing, gezien de dreiging dat andere bedrijven hetzelfde lot wacht en daarmee het Ierse investeringsklimaat verslechtert. In dat geval kan het nog jaren duren voordat er een besluit wordt genomen over de zaak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.