Nieuws

Europarlementariërs zeggen nee tegen controle van uitgaven

Een voorstel waarin werd opgeroepen tot externe audits van de uitgaven van een toelage voor administratieve kosten voor Europarlementariërs is massaal weggestemd door de parlementsleden.

Woensdag werd er nog een rapport goedgekeurd van de Franse Socialist Gilles Pargneaux waarin stond dat het parlement ‘benadrukt dat er een noodzaak is voor meer transparantie met betrekking tot de vergoedingen voor algemene uitgaven van parlementsleden’. In het rapport stond ook dat er ‘duidelijkere regels’ moeten komen over waar deze vergoedingen aan mogen worden uitgegeven. De grootste partijen in het parlement spanden echter samen en voegden een amendement toe waarmee de eisen tot transparantie werden verwijderd.

De vergoeding waar het hier om gaat is de zogenoemde GEA, de ‘General Expenditure Allowance’, een maandelijks bedrag van 4.320 euro voor administratieve uitgaven zoals kantoorkosten.

83 Procent van de parlementsleden stemden voor het aangepaste voorstel waarin de roep om meer transparantie was verwijderd. Het parlement stemde vervolgens ook in met een verhoging van de toelage voor de parlementaire ondersteuning (stafkosten) van 21.379 euro per maand naar 23.000 euro per maand. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.