Nieuws

Jaap Koelewijn: 'Ik mis de beroepstrots'

Het verdienmodel van accountants is corrumperend, omdat kantoren klanten kunnen kwijtraken wanneer zij te kritisch zijn. Hoogleraren en universiteiten kennen dezelfde druk.

Dat stelt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan Nyenrode Business Universiteit, in de tweede uitzending van Accountant TV.

Een jaarrekening niet goedkeuren kan geld kosten. Koelewijn vergelijkt dat in zijn gesproken column 'Professioneel-kritisch: kan dat?' met universiteiten. Ook die zijn voor hun inkomsten afhankelijk van de resultaten van de studenten. "Als ze slagen krijgt de universiteit uitbetaald en kan ook ik een nota sturen. Dat is een gevaarlijke situatie. Geef iedereen een zes of hoger en we zijn allemaal blij."

"Iedere hoogleraar zal zeggen dat hij nooit toegeeft aan de druk van studenten, maar uitgebreid onderzoek in de VS wijst uit dat cijfers de neiging hebben te stijgen naarmate de druk op hoogleraren toeneemt."

Het aanscherpen van de regels rond accountantscontroles heeft zeker verbeteringen gebracht, maar Koelewijn mist iets: "Ik duid het voor mijzelf aan als beroepstrots."

"Studenten mogen niet buiten staan met een flutdiploma, en een jaarrekening moet de belanghebbenden een goed beeld geven van de financiële toestand van de onderneming."

Dat kan betekenen dat de accountant weigert de jaarrekening goed te keuren. "Dat kost nu geld, maar de winst is op de langere termijn vertrouwen en herwonnen respect."

Bekijk de tweede uitzending van Accountant TV

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.