Nieuws

Advocatenkantoor De Brauw had dubbele pet op bij onderzoek NS

Advocatenkantoor De Brauw, dat onderzoek deed naar het aanbestedingsschandaal bij de NS, werd ook door de NS ingehuurd om het onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar dezelfde aanbesteding aan te vechten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Topadvocaat Jaap de Keijzer had vanaf maart de leiding over het onderzoek naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, maar dezelfde De Keijzer werd door de NS ingeschakeld voor het beroep tegen het vernietigende ACM-rapport over die aanbestedingen.

De aanbestedingsrel bij de NS draaide om het toewijzen van de klus aan NS-dochter Abellio. Het bleek dat de NS doelbewust informatie had achtergehouden, waardoor concurrent Veolia benadeeld werd in het aanbestedingsproces. Veolia diende een klacht in bij de ACM, die de klacht gegrond verklaarde en met een vernietigend rapport kwam over het proces.

De Brauw ging tegen het rapport in beroep en probeerde publicatie tegen te houden, maar in juni kwam het rapport naar buiten. Het onderzoeksrapport van De Brauw kwam echter ruim een maand daarvoor naar buiten, met de conclusie dat de top van het bedrijf niets wist van de oneerlijke praktijken. "Dat was gewoon het straatje schoonvegen", zegt Huub van der Dungen van FNV Spoor tegen het FD. Ontslagen medewerkers van de NS kwamen echter in dezelfde periode met informatie naar buiten over de betrokkenheid van ceo Tim Huges, wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet geen probleem in het feit dat De Brauw in opdracht van de NS onderzoek deed naar de aanbesteding, terwijl het tegelijkertijd een vernietigend rapport van de ACM over de aanbesteding probeerde aan te vechten. "e hebben geen aanleiding om de onafhankelijkheid van De Brauw in twijfel te trekken", aldus de minister in het FD.

Ook de Brauw vindt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. "Met NS is uitdrukkelijk afgesproken dat, omdat NS een zo objectief mogelijk beeld wil krijgen van wat er is gebeurd, wij toegang krijgen tot alle door ons relevant geachte informatie en personen, en dat er niets wordt achtergehouden", zegt managing partner Martijn Snoep tegen het FD.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.