Nieuws

Budgetsegment accountancy volop in beweging

Het budgetsegment van de accountancymarkt kent veel meer initiatieven dan alleen het goedkope label van Grant Thornton en de verzelfstandiging van de KPMG mkb-praktijk. Budget-Accountant zocht al samenwerking met Grant Thornton.

Ondernemers zoeken actief naar de goedkoopste accountants en steeds meer accountants zien dit als een gat in de markt en profileren zich als goedkoop. Dat is de waarneming van Martin Koelewijn, partner van Budget-Accountant, een kantoor dat klanten goedkope dienstverlening belooft. “De vraag naar accountancy tegen lage tarieven ontstond gedurende de crisis, maar die blijft nu de crisis wegtrekt. Ondernemers hebben geleerd hoe het is om echt kostenbewust te zijn.”

Koelewijn zelf begon ruim drie jaar geleden met Budget-Accountant, naast zijn partnerschap van accountantskantoor Hilgers+Co. “Maar het is geen dochterbedrijf, het gaat hier om aparte merken.” Het budgetsegment in de accountancy kenmerkt zich volgens Koelewijn door online- en contactarme dienstverlening. “In dat concept passen bedrijven die niet controleplichtig zijn.”

Ook andere accountantskantoren proberen voet aan de grond te krijgen in het budgetsegment, waar veelal administratieve dienstverlening zonder controleactiviteiten worden geleverd. Zo lanceerde het Friese accountantskantoor Ahead onlangs het initiatief Accountantgoedkoper.nl.

“Maar dat is geen label, alleen een internetdomein”, zegt Halbe Bolgraaf van Ahead. “We hebben dit gemaakt omdat we zo beter vindbaar zijn op het internet. Ondernemers zoeken op de term ‘goedkope accountant’. We weten allemaal dat de tarieven van accountants onder druk staan. Maar eerlijk gezegd hebben we dit domein nog niet echt geactiveerd. Daar is het nu te druk voor.”

MKB Huisaccountants in het Groningse Haren profileert zich ook als goedkoop: “De keuze voor een ‘dure’ accountant of een ‘goedkope’ niet gekwalificeerde boekhouder is vaak lastig voor mensen. Wij maken deze keuze gemakkelijk, de kwaliteit van een accountantskantoor en de prijs van een administratiekantoor.”

In mei werd bekend dat Grant Thornton een budgetlabel opricht – zonder accountants en dus in feite een administratiekantoor - om dit deel van de markt te bestrijken. Budget-Accountant heeft naar aanleiding van dit initiatief de mogelijkheid van een samenwerkingsverband verkend. Een gesprek hierover tussen beide kantoren eind vorige week leidde niet tot de beoogde toenadering.

“Wij hebben ervaring met het aanbieden van accountantswerk in de budgetmarkt”, zo legt Koelewijn uit. “Wij wilden nagaan of Grant Thornton niet ook accountantswerk wil aanbieden in dit budgetsegment. We zouden dan kunnen samenwerken.”

Dat de samenwerking er niet komt, ligt volgens Koelewijn aan een verschil in strategie. Grant Thornton wil de budgetmarkt niet bedienen vanuit de accountancy, terwijl Budget-Accountant juist wel als accountant in de markt wil staan. “Want wij denken dat ondernemers de kwaliteit van de accountant belangrijk vinden, maar wel tegen een scherp tarief.”

Ook andere kantoren en professionals in de financiële dienstverlening komen op het budgetsegment van de accountancy af, signaleert Koelewijn. Velen profileren zich als accountant zonder dat ze de titel mogen dragen. Vorig jaar zijn er 179 signalen ontvangen over onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. Ruim negentig kantoren werden aangeschreven en 57 daarvan stopten met het onrechtmatig gebruik van de accountantstitel.

“Wij houden het onrechtmatig gebruik van de accountantstitel scherp in de gaten”, zegt Koelewijn. “Het gaat hier om partijen die zich met het onterecht voeren van deze titel op de markt waar wij actief zijn, en daar hebben wij last van. Wij hebben ongeveer tien gevallen gesignaleerd waarbij de titel van accountant ten onrechte werd gevoerd. Zulke gevallen melden wij aan de NBA. Die is voor de handhaving van de regels, en die zijn heel duidelijk voor het gebruik van de titel accountant.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.