Nieuws

NBA: 91 maal onrechtmatig titelgebruik

Het afgelopen jaar zijn er 179 signalen over vermoedelijk onrechtmatig titelgebruik ontvangen.

Dit meldt de NBA. In 91 gevallen is het kantoor of persoon aangeschreven met het verzoek te stoppen met het ten onrechte gebruiken van de accountantstitel. In de overige gevallen was er al eerder een melding over het kantoor of persoon ontvangen waar reeds eerder actie op was ondernomen of er bleek geen sprake te zijn van onrechtmatig titelgebruik.

Van de aangeschreven kantoren zijn 57 kantoren/personen inmiddels gestopt met het onrechtmatig gebruik van de accountantstitel. Het merendeel van de overige aangeschreven kantoren/personen heeft aangegeven ook te gaan stoppen. Een kleine minderheid heeft aangegeven niet van plan te zijn om te stoppen met het onrechtmatig titelgebruik. De dossiers van die kantoren zijn inmiddels overgedragen aan de Belastingdienst/Bureau Economische Handhaving (BEH).

De BEH is belast met het toezicht op de naleving van het rechtmatig gebruik van de accountantstitel.  Sinds 1 januari 2014 is de manier van handhaving gewijzigd en wordt dit geregeld via het bestuursrecht. Voorheen werd dit geregeld via het strafrecht. Daardoor is de Belastingdienst nu bevoegd om een last onder dwangsom of een bestuurlijke boete op te leggen.

Naar aanleiding van de ontvangen signalen in 2014 en voorgaande jaren heeft de NBA in 2014 dertien zaken bij BEH gemeld.

Cijfers 2014

Totaal aantal signalen 179
Kantoren/personen aangeschreven 91
Onrechtmatig titelgebruik gestaakt 57
Gemeld bij de BEH 13

Afhandeling zaken BEH

Gestaakt 5
Nog in behandeling 5
Geen overtreding 1
Bestuurlijke boete 2

Naast de reguliere aanpak loopt ook nog het project “Onrechtmatig titelgebruik”. Via een online infographic zijn de werkwijze en de vorderingen van dit project te bekijken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.