Nieuws

'Leegloop bij KPMG'

Tientallen partners zouden weg zijn gegaan of van plan zijn weg te gaan bij KPMG. Ook veel klanten van het kantoor zouden naar de concurrentie overstappen.

Dit meldt De Telegraaf. De krant zegt dat 'goed ingevoerde bronnen' melden dat de inkomsten van de accountantstak van KPMG steeds verder teruglopen, omdat grote klanten steeds minder voor KPMG kiezen. Als gevolg daarvan is er onvrede ontstaan bij de adviestak van het bedrijf, waar KPMG’ers zich beginnen af te vragen of ze nog wel willen meebetalen aan een steeds minder winstgevend bedrijfsonderdeel.

KPMG zou ook moeite hebben met het aantrekken en vasthouden van goede accountants. Omdat veel grote multinationals voor andere kantoren hebben gekozen, evenals alle grote banken met uitzondering van ING, is KPMG een steeds minder interessante werkgever voor toptalent.

Steeds meer partners willen daarom weg bij KPMG, schrijft De Telegraaf. Dat kost veel geld, omdat vertrekkende partners hun inleg terugkrijgen. Vanwege deze ontwikkelingen zou KPMG een reorganisatie plannen, naar een organisatie met minder regiokantoren en minder werknemers. Topman Jan Hommen zou voor die reorganisatie tientallen miljoenen nodig hebben, waarvoor hij volgens De Telegraaf heeft aangeklopt bij moederbedrijf KPMG International.

KPMG International heeft kortgeleden een soortgelijk probleem gehad in Denemarken. Eind 2013 werden de 21 kantoren van de Deense member firm – die naar verluidt 'vooral lokaal' was georiënteerd - overgenomen door EY. Met financiële steun van KPMG International en een aantal partners en medewerkers die niet meegingen in de deal werd vervolgens een nieuw KPMG Denemarken opgebouwd. Dat heeft het bedrijf veel geld gekost, en volgens De Telegraaf wil het moederbedrijf dat scenario voorkomen, vooral vanwege de vele multinationals in Nederland.

Reactie KPMG

KPMG zegt in een reactie dat er inderdaad recent vijftien partners het bedrijf hebben verlaten. Daarvan zouden er tien 'onder dwang' van het hoofdkantoor zijn vertrokken. KPMG zegt zich verder "niet te herkennen" in de berichtgeving en ontkent dat er sprake is van een leegloop. Op de vraag of KPMG Nederland financiële ondersteuning wil van KPMG International gaven de bedrijven geen commentaar.

Donderdagochtend plaatste KPMG een reactie van topman Jan Hommen op de berichtgeving: "De verplichte kantoorrotatie in Nederland heeft geleid tot extra kosten, veel dubbel werk en hoge werkdruk onder het personeel van de accountantskantoren. Gegeven het grote marktaandeel van KPMG bij de grote beursgenoteerde ondernemingen heeft de rotatie, zoals verwacht, geleid tot een kleiner marktaandeel en lagere marges. KPMG Nederland heeft aangekondigd de komende drie jaar €24 miljoen extra te investeren in kwaliteit en training en opleiding."

"Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in verbetering van processen, systemen, tooling en overnames. De focus op kwaliteit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van onze partnergoep, waarin we ruimte maken voor nieuwe toetreders. Onze plannen zijn gericht op het leggen van een solide fundament waarop KPMG toekomstige groei kan realiseren en weer de norm in de sector kan worden."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.