Nieuws

Zwak EY slokt sterk KPMG op in Denemarken

In Denemarken neemt EY de vestigingen, de partners en het personeel van KPMG over. EY Global financiert de deal en wil daarmee haar zwakke positie in het Scandinavische land versterken. KPMG verdwijnt hiermee echter niet uit Denemarken.

Bij de transactie gaan 21 vestigingen, 150 partners en 1500 medewerkers van KPMG over naar EY. De jaaromzet (2011) bedroeg bijna 200 miljoen euro. De overgenomen vestigingen zullen onder EY Nordic vallen. De overname zal volgend jaar worden afgerond, nadat de mededingingsautoriteiten groen licht hebben gegeven.

Volgens Deense media heeft KPMG het initiatief genomen voor de overname. In Denemarken is de firma de derde accountantsorganisatie. Maar volgens Jesper Koefoed, bestuursvoorzitter van KPMG Denemarken, was het bedrijf vooral lokaal georiënteerd.

"Door onze sterke lokale aanwezigheid te combineren met EY's wereldwijde netwerk, zien we grote voordelen voor onze klanten, medewerkers en partners ", aldus Koefoed.

Deense media melden eveneens de zwakke positie van EY op de Deense markt. Deze firma is hier de nummer vijf van de accountantskantoren. EY zou hier zelfs in een vrije val zijn beland. Om dit tij te keren heeft EY global de transactie gefinancierd. Maar de bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf wordt de huidige KPMG-baas in Denemarken, Jesper Koefoed.

De overname betekent overigens niet het einde van KPMG in Denemarken. Volgens Michael Andrew, bestuursvoorzitter van KPMG Global, gaat een aantal partners en medewerkers niet mee naar EY. Zij zullen KPMG in Denemarken weer doen herleven.

"Wij denken dat een aantal partners die geen eigenaars zijn en andere werknemers zullen kiezen om bij KPMG te blijven. Wij gaan ons inzetten voor een sterke en efficiënte onderneming in Denemarken, die lokale en wereldwijde klanten kan adviseren. De markt zal kunnen blijven kiezen uit vier grote professionele advieskantoren."

De Deense markt voor accountancy en advies is de laatste jaren in beweging. Vorig jaar nam Baker Tilly in Denemarken het accountantskantoor Athos over. In 2011 sloot Grant Thornton zich in het Scandinavische land aan bij PwC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.