Nieuws

Consultatie NBA-handreiking 113x 'Corruptierisico’s: accountant, wat nu?'

De NBA heeft concept-handreiking 113x 'Corruptierisico’s: accountant, wat nu?' uitgebracht.

Het doel van de nieuwe NBA-handreiking is accountants te ondersteunen bij het inventariseren van corruptierisico’s in de fase van de risicoanalyse van de uitvoering van de opdracht, om zo richting te geven aan de verdere werkzaamheden.

Voor welke accountants?

De handreiking is voor accountants die controleopdrachten uitvoeren. De handreiking biedt ook aanknopingspunten voor de uitvoering van beoordelingsopdrachten, andere assurance-opdrachten, samenstellingsopdrachten of andere opdrachten.

Inhoud

  • Hoofdstuk 2 biedt een overzicht van relevante wet- en regelgeving, ook in de internationale context. Er wordt uitleg gegeven over het verschil tussen betalingen verband houdend met omkopen en betalingen inzake ‘facilitation payments’.
  • Hoofdstuk 3 gaat dieper in op algemene risico’s ten aanzien van corruptie, gerelateerd aan specifieke landen, activiteiten en transacties.
  • Hoofdstuk 4 beschrijft corruptierisico’s en de controle van de jaarrekening.
  • Hoofdstuk 5 geeft aan welke werkzaamheden verricht moeten worden bij een aanwijzing van corruptie, op basis van Standaard 240 en 250.
  • Hoofdstuk 5.3 geeft een nadere toelichting van het mogelijke verband tussen corruptie en fraude.
  • Hoofdstuk 6 gaat dieper in op de communicatie met de met governance belaste personen over bevindingen op het gebied van (risico’s op) corruptie.

Reageren

U kunt op de concept-handreiking reageren tot en met 21 september 2015. Stuur uw reactie naar consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl.

Met het toezenden van uw reactie geeft u de NBA toestemming voor plaatsing op de website, tenzij u expliciet aangeeft dat de NBA uw reactie niet op de website mag plaatsen. De NBA verzoekt u in verband met de verwerking uw reactie ook in word-format toe te zenden.

» Concept NBA-handreiking 113x ‘Corruptierisico’s: accountant, wat nu?’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.