Nieuws

Deloitte Transparantieverslag: 'We zijn nog niet waar we moeten zijn'

Deloitte is bezig de bedrijfscultuur en het gedrag van medewerkers te veranderen, maar is nog niet waar het moet zijn.

Dat staat in het Deloitte Transparantieverslag 2014/2015. De cultuurveranderingen die Deloitte in gang heeft gezet komen voor een groot deel voort uit de voorgestelde maatregelen van het rapport 'In het Publiek Belang' en de bevindingen en aanbevelingen in het AFM-rapport van 25 september 2014 inzake de kwaliteit van wettelijke controles. Ook zegt het kantoor naar aanleidingen van de rapporten meer nadruk te zijn gaan leggen op de rol en betekenis voor de maatschappij.

Er is volgens Deloitte echter nog een weg te gaan: "We constateren ook dat we zeker nog niet voldoen aan onze eigen ambitie en de maatschappelijke verwachtingen. We zijn dus nog niet waar we willen zijn en hebben dat ook duidelijk aangegeven in onze openbare reactie welke is toegevoegd aan het AFM rapport van 25 september 2014. Dit bewustzijn helpt ons bij realisatie van de benodigde cultuurverandering."

Deloitte schrijft verder dat er problemen zijn met de hoge werkdruk: "We signaleren een hoge werkdruk als gevolg van (i) een groot aantal proposals, (ii) transities van nieuwe controlecliënten en (iii) de veranderingen die de controleteams raken op het gebied van kwaliteit. Deze werkdruk - en de noodzaak die te verlagen - wordt regelmatig benoemd in oorzaakanalyses als één van de cruciale factoren voor het kunnen verhogen van de kwaliteit."

Naast een uitgebreide rondgang langs de prestaties en structuur van alle onderdelen van het kantoor gaat het Transparantieverslag ook nog verder in op de externe onderzoeken van toezichthouders. Deloitte noemt daarbij een aantal punten die op basis van de AFM aanbevelingen nog meer aandacht behoeven:

  • het inhalen van de opgelopen vertraging in de voortgang van het Audit Quality Plan (bevestigt op onderdelen bestaande issues en haalt incidenteel nieuwe kwesties naar boven, waaronder eventuele verbetering van communicatie);
  • het (breder) doorzetten van de cultuur gericht op het centraal stellen van het publiek belang;
  • versterking van de samenwerking met specialisten en link naar onze acties uit het Distinctive Audit initiatief op dit gebied;
  • het verbinden van consequenties aan de monitoring van KPI’s op individuele wettelijke controles (Audit Quality Indicators);
  • doorzetten van de versterking en diepgang van periodieke oorzaakanalyses.

Deloitte zegt sinds het najaar van 2014 bezig te zijn met het opvolgen van deze verbeterpunten. Verder geeft het kantoor aan continu bezig te zijn met de implementatie van de 53 maatregelen uit het rapport 'In het Publiek Belang' en daar periodieke en gedetailleerde updates over te geven via de NBA Monitor.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.