Nieuws

District of Columbia noemt Britse eilanden belastingparadijzen

Washington D.C. heeft de Britse eilanden op de lijst van belastingparadijzen gezet omdat er volgens DC nauwelijks belasting wordt geheven.

Washington D.C. is een apart district binnen de VS, dat niet onder de federale wetten valt, maar direct bestuurd wordt door het Amerikaanse Congres. Het hanteert daarom voor dit soort lijstjes criteria die niet altijd overeenkomen met de criteria van de VS. De Britse eilanden, waaronder Jersey, Guernsey en het Isle of Man, maar ook de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden, eveneens Britse overzeese gebieden, staan op de DC-lijst van belastingparadijzen. Dat is opmerkelijk, omdat de VS zelf deze gebieden niet aanmerkt als belastingparadijzen.

Volgens een KPMG-briefing hanteert DC de volgende definitie van een belastingparadijs: "Een rechtsgebied dat, tijdens een bepaald belastingjaar, effectief gezien geen belasting heft, of een nominaal bedrag vraagt over het relevante inkomen evenals:

  • Wetten en praktijken heeft die het uitwisselen van informatie met andere regeringen voorkomt
  • Geen transparantie biedt
  • Het vestigen van buitenlandse bedrijven faciliteert die er geen lokale aanwezigheid hebben of een impact op de lokale economie
  • Haar bewoners niet de voordelen biedt van het belastingregime
  • Een belastingregime hebben dat belastingontwijking mogelijk maakt

Ook de voormalige Nederlandse Antillen staan op de lijst. De lijst, die inmiddels is ondertekend door de burgemeester van Washington D.C., is nu ter goedkeuring voorgelegd aan het Amerikaanse Congres. Volgens KPMG is het nog niet duidelijk wanneer de lijst officieel verankerd wordt in de wet. Verschillende woordvoerders op de Kanaaleilanden, waaronder de chief minister van de Isle of Man, zeggen dat de aantijgingen niet waar zijn en dat ze voldoen aan alle internationale regels. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.