Nieuws

Britse politie gaat vrijwilligers werven onder accountants

De Britse politie gaat vrijwilligers werven met expertise in de accountancy en IT.

Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, aangekondigd. Onder de nieuwe Policing and Crime Bill krijgt de politie de mogelijkheid om zulke vrijwilligers meer bevoegdheden te geven, zoals de bevoegdheid om slachtoffers te interviewen, getuigenverslagen op te nemen, en zelfs arrestaties te doen zonder dat zij daarvoor een Special Constable hoeven te zijn. Special Constables zijn burgers met meer bevoegdheden, een soort burgerwacht waar de Britse politie al sinds 1831 mee werkt.

De minister wil met haar nieuwe plannen in totaal 7.000 onbetaalde vrijwilligers werven. David Jones, National Police Chiefs’ council lead for citizens in policing, zegt dat de plannen de politie meer flexibiliteit zullen geven in het aantrekken en inzetten van vrijwilligers met belangrijke expertises.

Ook in Nederland is de politie op zoek naar financieel specialisten. In november vorig jaar kondigde de politie hier aan een langlopende campagne te beginnen om financieel specialisten, waaronder accountants, te werven. Hier gaat het echter om betaalde aanstellingen.

In Groot-Brittannië is er ook kritiek op de nieuwe plannen, vanuit de politie zelf. Steve White, voorzitter van de Police Federation of England and Wales, zegt dat vrijwilligers en Special Constables geen vervangen mogen zijn voor professionele politieagenten. Hij beschuldigt de regering ervan de broodnodige middelen 'voor niks' te willen regelen.

"Het Britse volk verdient én verwacht een goed getrainde, professionele politiedienst die verantwoording kan afleggen voor wat zij doet en die de mensen veilig kan houden in deze gevaarlijke tijden", aldus White.

Bron: Economia

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.