Nieuws

Brussel wil einde aan belastingshoppen

Voor ondernemingen die actief zijn in de Europese Unie moet het moeilijker worden onder de belastingplicht uit te komen. De Europese Commissie presenteerde hier vandaag de plannen voor.

De strijd tegen belastingontwijking is een van de speerpunten van Brussel na onthullingen over gunstige belastingdeals voor grote multinationals door EU-landen.

Zo pleit Brussel voor het op elkaar afstemmen van belastingstelsels in de EU. Landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen.

Veel ondernemingen doen aan agressief fiscaal shoppen om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen en maken daarbij handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Dat wil de Europese Commissie anders zien. Ze wil daarom onder meer dat alle EU-landen antimisbruikregels in hun wetgeving opnemen.

Bedrijven zouden ook aan de belastingdiensten kenbaar moeten maken hoeveel belasting ze in elk land voor welk onderdeel betalen. Samenwerking tussen de belastingdiensten in de EU moet dan ook worden verbeterd.

Brussel wil ook dat het moeilijker wordt voor bedrijven om winsten die in de EU worden behaald door te sluizen naar derde landen waar geen of nauwelijks belasting wordt geheven op winsten. Ook de aftrekbaarheid van rente binnen een concern moet worden beperkt.

Door belastingontwijking loopt de EU naar de jongste schattingen jaarlijks tussen de 50 en 70 miljard euro mis, zo zei vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis woensdag al.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.