Nieuws

Meldplicht datalekken vanaf 1 januari

Met ingang van 1 januari 2016 is een wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van kracht die een meldplicht regelt voor datalekken.

Deze meldplicht houdt in dat organisaties die persoonsgegevens verwerken, datalekken moeten melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (Voorheen College Bescherming Persoonsgegevens). Daarnaast moet dat in bepaalde gevallen ook aan de betrokkene worden gemeld. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft beleidsregels voor deze meldplicht datalekken opgesteld. Deze beleidsregels dienen tevens als uitgangspunt voor het handhavingsbeleid van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Factsheet

De Kennisgroep Privacy van NOREA heeft een factsheet opgesteld over datalekken en de rol van EDP/IT-auditors. Hierdoor kunnen zij adequaat informeren en adviseren over de meldplicht en de eventuele te maken afwegingen. De Kennisgroep Privacy heeft bovendien een update gepubliceerd van de Privacy Impact Assessment vanwege deze meldplicht.

Campagne en seminar

Afgelopen week startte de NOREA een voorlichtings- en publiciteitscampagne over deze meldplicht. Lees meer over datalekken allesoverdatalekken.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.