Nieuws

Sterke omzetstijging zakelijke dienstverlening, accountantskantoren blijven achter

De omzet van de sector zakelijke dienstverlening stijgt dit jaar met 6,5 procent, en in 2016 en 2017 met respectievelijk 6 en 5,5 procent, zo verwacht ABN Amro. De accountantskantoren blijven echter beduidend achter bij de andere branches in de sector. Daar voorspelt de bank voor de komende twee jaar een omzetstijging van gemiddeld 1,5 procent per jaar.

Omzetstijging 2015 overtreft piek in 2008

In de laatste twee jaar neemt de omzet in de zakelijke dienstverlening sterk toe als gevolg van de aanhoudende economische groei. Met een stijging van maar liefst 6,5 procent komt de omzet in 2015 uit boven de piek in 2008.

ABN Amro verwacht wel dat de omzetgroei zal afvlakken, vanwege omstandigheden die per branche verschillen. Toch blijft de groei in 2016 en 2017 met gemiddeld 5,75 procent per jaar op een hoog niveau.

Uitzendbureaus en organisatiebureaus presteren het best

De omzet van uitzendbureaus groeide in de afgelopen twee jaar het meest, vooral in 2015 (+9,5 procent). ABN Amro verwacht dat de omzet van deze branche in de komende twee jaar met gemiddeld 8,5 procent per jaar zal stijgen.

Ook organisatieadviesbureaus zaten in 2015 in een groeispurt en noteerden een omzetgroei van 7,5 procent. Waarschijnlijk zal deze branche deze groei in de komende jaren vasthouden en komt de gemiddelde omzetgroei uit op 7,5 procent per jaar.

Accountantskantoren

De omzetontwikkeling van accountantskantoren loopt achter. Hier nam de omzet vorig slechts met één procent toe. In de komende twee jaar verwacht  de bank een omzetstijging van gemiddeld 1,5 procent per jaar.

Het compenseren van de hoge tariefdruk bij standaardwerkzaamheden door het aanbieden van adviesdiensten blijkt volgens ABN Amro maar moeilijk van de grond te komen. Wel verwacht de bank dat de omzet verder gaat groeien, "mede omdat meer maatschappelijke organisaties wettelijk controleplichtig worden". Ook het extra werk dat voortvloeit uit de overheveling van taken van de rijksoverheid naar gemeenten is volgens de bank "een mooie opsteker", "evenals de verdere groei van het aantal overnames en fusies".

Beveiligingsbranche en schoonmaakbedrijven in de lift

De omzet van juridische dienstverleners - advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders - groeit eveneens. ABN Amro denkt dat deze groei in de komende twee jaar zal uitkomen op gemiddeld 3,25 procent per jaar.

Na een omzetdaling in 2013 en een minieme stijging in 2014 groeide de omzet in de beveiligingsbranche in 2015 met 3 procent. In de komende twee jaar gaat de bank uit van een groei van 2,25 procent per jaar.

Ook schoonmaakbedrijven zitten eindelijk weer in de lift. Na een stabilisering in 2013 en 2014 steeg de omzet vorig jaar met 5 procent. ABN Amro verwacht in deze branche in 2016 en 2017 een omzetgroei van gemiddeld 3,25 procent per jaar.

» Sectorprognoses zakelijke dienstverlening, januari 2016

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.