Nieuws

ECA: 'Auditdiensten van EU-landen te laks'

De auditdiensten van Europese lidstaten doen te weinig aan het opsporen van ongeoorloofde staatssteun.

Dat meldt de European Court of Auditors (ECA). De ECA constateert vooral veel overtredingen in het zogenoemde cohesiebeleid; bij twintig procent van de projecten in de periode 2007-2013 ging het mis. Cohesiebeleid, ook wel regiobeleid genoemd, is erop gericht de regionale verschillen binnen de EU te verkleinen door subsidies te verschaffen aan minder ontwikkelde regio's, wat investeringen in die regio's moet stimuleren.

Het cohesiebeleid steunt op drie Europese fondsen: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Europees Cohesiefonds. Samen zijn deze fondsen goed voor 352 miljard euro, goed voor grofweg een derde van de EU-begroting.

Omdat het geld wordt gebruikt voor subsidies is de kans op ongeoorloofde staatssteun bij cohesiebeleid groot, waardoor de EU wil dat de verschillende rekenkamers de uitgaven nauwkeurig monitoren en toetsen aan de regels. Oskar Herics, het ECA-lid dat verantwoordelijk was voor het rapport: "De auditautoriteiten van lidstaten zijn een belangrijk onderdeel van de controleketen in ons cohesiebeleid. Onze bevindingen laten echter zien dat er tot nu toe te weinig focus ligt op staatsteun bij de audits."

Opvallend is dat cijfers van de lidstaten zelf een heel ander beeld laten zien dan de twintig procent van het ECA. De lidstaten vonden in slechts 3,6 procent van de gecontroleerde projecten een probleem. De ECA introduceert daarom nu in samenwerking met de Europese Commissie nieuwe regels voor 2014-2020 om de risico's te reduceren.

Zo moet de capaciteit van lidstaten om te voldoen aan de regels regelmatig gecontroleerd worden, moeten de  controles van de rekenkamers uitgebreider en van hogere kwaliteit zijn vanaf mid-2017 en moeten betalingen aan lidstaten worden ingehouden vanaf eind 2016 als blijkt dat projecten niet voldoen aan de regels voor staatssteun.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.