Nieuws

'Harde Brexit kost financiële sector 40 miljard pond'

De Britse financiële sector loopt bij een zogenoemde 'harde Brexit' 40 miljard pond aan inkomsten mis.

Dat stelt consultancybureau Oliver Wyman in een rapport, gemaakt in opdracht voor het TheCityUK EU-onderzoeksprogramma, waarin de verschillende gevolgen van de Brexit nader zijn onderzocht. Verder loopt het Verenigd Koninkrijk bij een harde Brexit ruim 10 miljard pond aan belastinginkomsten mis en staan er ruim zeventigduizend banen op het spel. De cijfers voorspellen een zeer zware impact voor de Londense city, waardoor een belangrijk deel van de Britse economie onder druk komt te staan.

Geen speciale regels

Deze week zei de Britse regering dat er geen speciale regels voor banken zullen gelden bij de Brexit. De financiële sector is vanwege de alarmerende cijfers uit onder meer dit rapport kort na de aankondiging opnieuw gaan lobbyen voor een speciale status. Verschillende voorstellen waaien momenteel rond, van een volledige aparte status voor de financiële sector tot een transitieperiode van enkele jaren. De Britse regering buigt tot nu toe echter niet. De Londense City dreigt daarom met het verhuizen van kantoren naar EU-landen.

"Een sterke financiële en daaraan gerelateerde professionele industrie met zijn basis in het VK is fundamenteel voor een florerende economie", zegt TheCityUK ceo Miles Celic tegen Bloomberg. Een positieve uitkomst van de onderhandelingen zijn volgens Celic "voor zowel het VK als de EU voordelig, zorgt voor minimale disruptie van de sector en haar klanten en zorgt voor financiële stabiliteit."

De financiële sector in de VK genereert momenteel tussen de 190 en 205 miljard pond aan omzet per jaar en heeft 1,1 miljoen mensen in dienst. De sector betaalt tussen de 60 en 67 miljard pond per jaar aan belastingen.

Brexit-scenario's

Het rapport van Oliver Wyman schetst twee verschillende scenario's: het VK verlaat de Europese Economische Ruimte maar houdt min of meer dezelfde toegang tot de Europese interne markt, wat 2 miljard pond verlies per jaar betekent en 500 miljoen pond minder belastinginkomsten. Het tweede scenario is de 'harde Brexit', waarbij het VK alle rechten op vrij verkeer van personen en goederen verliest. Dit betekent een direct verlies voor de financiële sector van 20 miljard pond inkomsten per jaar en 5 miljard minder belastinginkomsten voor de staat. De impact die dit verder heeft op de rest van het land verdubbelt die bedragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.