Britten stellen grenscontroles op goederen uit EU weer uit
Groot-Brittannië stelt de invoering van volledige grenscontroles op goederen uit de Europese Unie andermaal uit.
Volgens de Britten zorgen de administratieve rompslomp en de nieuwe immigratieregels ervoor dat problemen in de bevoorradingsketen worden verergerd. Downing Street 10 geeft aan dat de controles per januari ingevoerd worden in plaats van volgende maand. De Britten spreken daarbij van een "pragmatisch nieuw tijdschema".
Aanvankelijk zou de Britse douane vanaf april dit jaar om meer papierwerk vragen bij de import van voedingswaren als melk en vlees uit de Europese Unie wegens de brexit. Vanaf juli zouden ladingen ook fysiek moeten worden geïnspecteerd. Maar de invoering van de controles werd uiteindelijk een paar maanden uitgesteld. Aan Europese zijde gelden de extra controles al wel voor goederen uit het Verenigd Koninkrijk. Britse exporteurs reageerden eerder ontsteld op de beslissing van het Verenigd Koninkrijk om nieuwe douaneregels voor de invoer uit de Europese Unie uit te stellen vanwege de concurrentiepositie.
Als reden voor het eerdere uitstel werd gewezen op de coronacrisis. Bedrijven zouden de mogelijkheid moeten hebben te herstellen van de coronacrisis zonder de administratieve rompslomp. De regering van Boris Johnson vreesde ook dat barrières aan de grens juist op het moment van de versoepeling van lockdowns voor tekorten zouden zorgen.
In de dinsdag gepubliceerde verklaring werd andermaal op de impact van de coronacrisis gewezen. "Bedrijven werden de afgelopen maanden geconfronteerd met een reeks uitdagingen bij het herstel van de wereldwijde pandemie, die de toeleveringsketens in heel Europa heeft getroffen", zo valt te lezen. "Dit is vooral merkbaar in de agri-foodsector, waar vanaf volgende maand nieuwe voorschriften voor de invoer van producten van dierlijke oorsprong zouden worden ingevoerd. In plaats van deze controles nu al in te voeren, heeft de regering geluisterd naar degenen die om een nieuwe aanpak hebben gevraagd om bedrijven meer tijd te geven om zich aan te passen."
De volledige douaneaangiften en -controles zullen op 1 januari 2022 worden ingevoerd. Veiligheids- en beveiligingsaangiften zullen pas op 1 juli 2022 vereist zijn.
Bron: ANP
Gerelateerd
Britten willen vasthouden aan bestaande Brexit-afspraken met EU
Het Verenigd Koninkrijk wil vasthouden aan de post-Brexit handelsovereenkomst met de Europese Unie waar oud-premier Boris Johnson eerder zijn handtekening onder...
EU dreigt Britten met rechtsgang om schenden brexitafspraken
De Europese Unie weigert de afspraken los te laten die zij met het Verenigd Koninkrijk heeft gemaakt over Noord-Ierland. Als de Britse regering doorzet en de afspraken...
Londen verloor ruim 7.000 financiële banen na brexit
De brexit zorgde ervoor dat iets meer dan zevenduizend banen in de financiële sector van Londen zijn verplaatst naar de Europese Unie.
EU eens over verdeling miljardenfonds voor brexitschade
Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de verdeling van een hulpfonds voor vissers en andere gedupeerden van de brexit....
Waarom de brexit ook gevolgen kan hebben voor financiële verslaggeving
Je zou het bijna vergeten door alle coronaperikelen, maar we hebben ook net een historische brexit achter de rug. Historisch, omdat het Verenigd Koninkrijk het eerste...